Met al hun gebreken zijn de personages van schrijver Raymond Carver des te menselijker. Net als hijzelf." /> Met al hun gebreken zijn de personages van schrijver Raymond Carver des te menselijker. Net als hijzelf." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Carver

Journalistiek Bart Verbunt
Mail

Als de verhalen van Raymond Carver schilderijen zouden zijn, dan zouden ze er uitzien als heel snel opgezette schetsen, een paar potloodlijnen maar, waarvan hier en daar details zeer nauwkeurig zijn ingeschilderd. Neem het verhaal ‘Feathers’: Een kinderloos echtpaar gaat op bezoek bij een echtpaar met kind. Het etentje is ongemakkelijk, de gevolgen zijn verstrekkend. De spanning is ondefinieerbaar en de lezer mag uitvogelen wat er precies gebeurd is, maar een paar dingen zijn helder: de baby van echtpaar nummer 2 is absoluut de lelijkste baby die ooit de pagina’s van een boek heeft opgesierd, en hun kalkoen de brutaalste.

Carvers leven en loopbaan waren vol hindernissen. Halverwege de jaren zestig werkte hij als nachtwaker in een ziekenhuis en schreef hij tijdens zijn diensten. Eind jaren zestig werd hij door een uitgever van wetenschappelijke boeken aangenomen als editor, maar in 1970 werd hij ontslagen vanwege zijn schrijfstijl. In de jaren daarna raakte hij verslaafd aan alcohol. In 1977 kickte hij af en kort daarna ontmoette hij zijn toekomstige vrouw, de dichteres Tess Gallagher.

In de jaren dat hij dronk schreef hij onder andere voor Esquire Magazine. Carvers schrijfstijl is zwaar beïnvloed door zijn editor bij dit blad, Gordon Lish. Deze was rigoreus, niet alleen in het kneden van Carver als schrijver -korter korter korter- maar ook in het redigeren van zijn teksten -ook korter korter korter. In het boek Cathedral waar ‘Feathers’ in staat, staat ook ‘A small, good thing’. De ongeveer veertig pagina’s die dit verhaal telt werden door Lish teruggebracht tot een paar pagina’s en de titel werd veranderd in ‘The Bath’. Toen Carver zijn leven op orde had is het origineel gelukkig nog uitgegeven.

Het is interessant om de chemie tussen Lish en Carver in gedachten te houden wanneer je Carvers boeken leest. De kracht van Carvers schrijfstijl zal zeker deels zijn oorsprong vinden in het redigeerwerk van Lish. Hoe het ook zij, Carvers personages zijn uit zijn eigen leven gegrepen. Op het eerste gezicht komen ze er niet goed vanaf: ze zijn kleingeestig, egocentrisch, beschadigd. Emoties die je als lezer zelf liever wegstopt, worden genadeloos blootgelegd. En toch, met al hun gebreken zijn ze menselijk. De schoonheid zit verborgen, maar soms stoft Carver ze even af, en dan verbazen je ze. Ze zijn meestal niet zo sympathiek, maar toch hield hij van ze.


Bart Verbunt

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons