Foto: Julie Hrudova

De driekoppige redactie van VPRO's online jongerenafdeling toont ons een unieke Britse Franstalige cultfilm en echte blote borsten." />

Foto: Julie Hrudova

De driekoppige redactie van VPRO's online jongerenafdeling toont ons een unieke Britse Franstalige cultfilm en echte blote borsten." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Dorst

Artikel Redactie
Mail

Foto: Julie Hrudova

Yuki Kho (1991), Boris van Hoytema (1988) en Debbie van de Ven (1987) vormen de hoofdredactie van Dorst, het online jongerenplatform van de VPRO. Sinds juli 2010 biedt Dorst ruimte aan een jonge generatie die Villa Achterwerk ruimschoots is ontgroeid met iedere dag een ander verhaal, beeld of film. Dorst is naast online aanwezigheid ook bezig met TV, radio en festivalverslaggeving van onder meer Lowlands en IFFR en kent dus de wereld van internet, nieuwe en vergeten media van binnen en buiten. De redactie vond voor ons op Youtube onder meer de allereerste sketch naar aanleiding van een iPhone-app en echte blote borsten uit grootmoeders tijd.

D: "Wat een talent! Wat een spreker!"

D: "Angry Birds is een van de meest populaire apps onder iPhonegebruikers. Deze Israëlische sketch is de eerste sketch gemaakt naar aanleiding van een iPhone game. Miljoenen zijn bekend met Angry Birds, bizar dat het zo lang heeft geduurd voor dat de media het oppikten."

D: "Inmiddels al meer dan veertig jaar en heel wat naakte-vrouwen-op-televisie's geleden, maar voor velen nog steeds een legendarisch filmpje; het moment waarop Nederland werd getrakteerd op de blote borsten van Phil Bloom. Inmiddels is ze al heel wat jaren ouder, maar op Youtube blijft Phil goed geconserveerd."

D: "Praten met je ouders kan al knap lastig zijn en voor vele kunstenaars is het uitleggen van hun werk daarom een hels karwei. Opgeven en er verder maar niets over zeggen lijkt een makkelijke uitweg, maar documentairemakers Lernert Engelberts en Sander Plug lieten in een serie korte filmpjes enkele makers de confrontatie met hun vader of moeder aan gaan. Hoe leg je je werk uit aan je ouders?"

D: "Als je arthouse maakt, dan ben je interessant. Monthy Python besefte op een goed moment dat ook zij binnen deze niche aan de slag moesten. Zij laten zien dat het maken van Franse arthouse een vak is dat niet zomaar na te bootsen is met een Franse dame op een willekeurige vuilnisbelt. Of toch wel? Zeker een must-see voor elke cinefiel."

D: "Je hebt geen orkest of computer nodig om muziek te maken. Van alle geluiden die deze Jeep in zich heeft wordt live techno gemaakt. Simpele ideeën zijn vaak het sterkst, maar het moeilijkst om te bedenken."

D: "TING TING TING TING TING TING TING TING TING TING TING TING. TING. Een effectieve cursus timmeren door Rembo en Rembo."


Redactie

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons