Hoe het ochtendritueel draaglijker te maken is voor een avondmens." /> Hoe het ochtendritueel draaglijker te maken is voor een avondmens." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Wakker worden

Journalistiek Rob Veugelaars
Mail

Ik kom 's ochtends erg moeilijk uit bed. Door middel van een ingewikkelde 'wekker-in-geldkluis- constructie', waarbij ik de sleutel ergens buiten mijn kamer bewaar (in de sneeuw bijvoorbeeld) lukt het me inmiddels al geruime tijd om mezelf te dwingen geen gat in de dag te slapen. Het blijft hoe dan ook een gevecht. Een gevecht dat ik niet alleen elke ochtend weer probeer te winnen maar mettertijd ook steeds minder gewelddadig probeer te maken. Dit door middel van handige trucjes en middeltjes zoals slaapthee, wake-up lights en zo verder. Onlangs ontdekte ik weer iets nieuws wat mij helpt bij het verminderen van de pijn van het wakker worden: rekening houden met de duur van mijn slaapcyclus.

Een slaapcyclus bestaat uit vijf fasen (van lichte slaap naar diepe slaap en weer terug) die zich tijdens een nacht slapen een aantal keer herhalen. Een cyclus duurt gemiddeld anderhalf uur en het is verreweg het makkelijkst om wakker te worden wanneer je een cyclus helemaal hebt afgerond: voor de gemiddelde persoon elke negentig minuten dus. Naar het schijnt kan de duur echter afwijken van die 90, tot 120 minuten. Het is dus zaak dat je uitzoekt hoe lang een slaapcyclus bij jou duurt en vervolgens altijd precies zo lang slaapt dat je wekker aan het einde van een cyclus afgaat, of in ieder geval dat je voorkomt dat je midden in het diepste deel van je slaap opeens op moet staan.

Hoe kom je er achter hoe lang jouw cyclus is? Gewoon proberen. Je besluit bijvoorbeeld om 7 uur lang te gaan slapen op een nacht. Stel je wekker in en pitten maar. Het is van belang dat je, als je vervolgens lang wakker ligt, je de wekker ook weer later instelt, omdat je wel echt rond die tijd van 7 uur moet blijven. Vervolgens check je hoe kut je je voelt als je wekker gaat de volgende ochtend. Dit doe je een aantal dagen met verschillende tijden (7 uur, 6 uur, 7.5 uur, 8.5 uur etc.) Hou je brakheidsgevoel bij met behulp van een leuk stickerboekje en/of kleurendiagrammetjes. Grapje, om dat vlak na het ontwaken te kunnen doen moet je uiteraard een ochtendmens zijn. Ik kon mijn tijd na een week of twee gevoelsmatig wel vaststellen. Die zat (hoe voorspelbaar) rond het gemiddelde van 90 minuten.

Tegenwoordig pas ik ervoor om 7 uur te slapen. Liever 6 (4x1,5), of desnoods 4,5 (3x1,5). Sinds ik dat doe wordt ik nooit meer extreem brak wakker; uitzonderingen met drankgebruik tijdens de vorige avond daargelaten. Verwacht niet dat je een kwiek ochtendpersoon wordt na het toepassen van dit trucje. Het maakt het ochtendritueel van een avondmens gewoon weer een stukje draaglijker.

Meer over dromen en slapen in het artikel van Brankele: https://staging.hardhoofd.com/2010/12/08/dromen/


Rob Veugelaars

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons