The Social Network ging over de werkelijkheid, Catfish gaat over het lot van de werkelijkheid." /> The Social Network ging over de werkelijkheid, Catfish gaat over het lot van de werkelijkheid." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Catfish

Journalistiek Lynn
Mail

Vroeger bestond er iets dat 'double bill' heette: je ging naar de bioscoop, kocht een kaartje, en zag vervolgens twee films voor de prijs van één. (De hedendaagse variant houdt in dat je naar de bioscoop gaat, een kaartje koopt, en je na de film net zo lang op de wc verstopt tot er in een andere zaal een andere film begint, waar je dan naar binnen sneakt zonder te betalen.)

Eigenlijk zou The Social Network, de film van David Fincher die om de haverklap wordt uitgeroepen tot Film van het Jaar (en deze week verkoos Time Mark Zuckerberg, hoofdpersoon in die film, ook nog eens tot Persoon van het Jaar), in een double bill vertoond moeten worden met Catfish. In Amerika kwam Catfish ongeveer tegelijk uit met The Social Network – ideaal om ze in tandem te kunnen bekijken. Edoch, nu de film van Ariel Schulman eindelijk ook in Nederland te zien is blijft ie de moeite van een bioscoopkaartje waard.

Daar waar The Social Network een fictiefilm is over de maker van Facebook, is Catfish een documentaire over een aantal gebruikers ervan: de 24-jarige Nev Schulman (Ariels jongere broertje), en Megan, een meisje dat hij praktisch via Facebook leert kennen. The Social Network is gebaseerd op de werkelijkheid; Catfish gaat over het lot van de werkelijkheid – van feit en fictie – in een online tijdperk.

Hoe minder je van de film weet voor je er heen gaat hoe beter. Laat ik het erop houden dat niets ooit is wat je denkt, dat mensen over een verrassend grote verbeeldingskracht kunnen beschikken, en dat je uiteindelijk de meeste compassie hebt met degene die het, zo op het oog, het minst verdient. En het is een goede reality check – goed voor tenminste één of twee overpeinzingen over je online leven, en waar het toch allemaal heen moet met ons.


Lynn

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons