Hard//hoofd verloot twee gesigneerde exemplaren van het boek dat Spike Lee naar aanleiding van het twintigjarig jubileum van deze film schreef." /> Hard//hoofd verloot twee gesigneerde exemplaren van het boek dat Spike Lee naar aanleiding van het twintigjarig jubileum van deze film schreef." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Do the Right Thing

Journalistiek Bart Verbunt
Mail

Voor Tupac (Juice) en Boyz n the Hood was er Do the Right Thing van Spike Lee, een regisseur die ongeveer zo politiek gedreven is als Geert Wilders, maar gelukkig andere idealen heeft. In de rest van zijn carrière kaartte hij maatschappelijke onderwerpen aan als vrouwenemancipatie, de emancipatie van Afro-Americans, de consumptiemaatschappij, het falen van de overheid na Katrina, en ga zo maar door. Als je zijn oeuvre beschouwt, zou je zeggen: die man is voortdurend kwaad. Waarschijnlijk is het waar, maar Do the Right Thing is geen schreeuw van woede, maar een genuanceerd veelkleurig portret van een Amerikaanse probleemwijk.

Op een broeierige zomerdag waagt Mookie (Spike Lee zelf) zich op de straten van het puffende Bedford-Stuyvesant in Brooklyn, dat borrelt van ingehouden woede en frustratie. Hijzelf is lui en gemakzuchtig, een halfbakken vader die wel van zijn vrouw en kind houdt en ook intelligent, politiek bewust en vol goede intenties is. Hij werkt middenin een stuk van de wijk waar alleen Afro-Americans wonen, bij een pizzatent die gerund wordt door een Italiaan. Gedurende de dag komt Mookie allerhande personages tegen die uiting proberen te geven aan hun idealen. De een manipuleert, de ander is bijna militant, Mookie zelf denkt na en maakt zich kwaad, de Italiaan bakt stug pizza’s in een veel te hete keuken voor klanten die duidelijk een andere huidskleur en culturele achtergrond hebben, weer een ander maakt ruzie en sommigen hadden beter de krant of hun geschiedenisboeken goed kunnen lezen.

Uiteraard loopt de boel uit de hand en komen sluimerende sentimenten tot uitbarsting. Maar de gedachte die mij het eerst overviel na het kijken van de film was: “Wiens schuld is het nou eigenlijk?” Ja, Spike Lee was vast boos toen hij die film maakte, maar hij wees niet met zijn vinger. Als je nog iets wilt weten over de valkuilen van het samenleven in een multiculturele samenleving, kun je onze politici beter even negeren en Do the Right Thing aanzetten. Conclusie: de zaken zitten verdomde ingewikkeld in elkaar.

Spike Lee is vandaag in de American Book Center in Amsterdam om het boek te signeren dat hij naar aanleiding van de twintigste verjaardag van Do the Right Thing schreef. Hard//hoofd verloot twee exemplaren met handtekening. Wil jij er kans op maken? Stuur een mailtje naar pers@hardhoofd.com met de volgende zin: "Ik word zo boos van [vul in], daar moeten ze eens een film over maken!".


Bart Verbunt

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons