Absurdist Ronald Snijders brengt ons op vreemde ideeën en geeft bovendien korting op zijn optreden van morgenavond." /> Absurdist Ronald Snijders brengt ons op vreemde ideeën en geeft bovendien korting op zijn optreden van morgenavond." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Normale dingen

Journalistiek Gastbijdrage
Mail

NOTITIES VAN NORMALE MENSEN

Tentoonstellingen wijden aan nooit bereikte telefoontjes.
Alle mensen ter wereld op een hoop gooien en er foto’s van maken.
Bamischijven uit de koeling halen en die met een stuk karton tegen het douchegordijn meppen zodat het gordijn helemaal kapot gaat en op de grond valt.
Tandheelkundige oplossingen bedenken tegen het fileprobleem in Nederland.
Misschien als we het woord file anders schrijven, bijvoorbeeld ‘vile’, dat het hele probleem wordt opgelost en iedereen gewoon weer doorrijdt.
Tafels zo hoog op elkaar stapelen dat mensen denken: jezus waarom zijn al die tafels zo hoog op elkaar gestapeld. En ze dan weer allemaal gewoon terugzetten.
Een kwart van de mensen in Japan moet het doen zonder klei. Dan vraag ik me af: hoe bedoel je klei? Wat voor klei? En waarom is dat een probleem?
Een rivier helemaal uitgraven en al het water daarvan in emmers opslaan in een loods even voorbij Diemen.
Kantoorbenodigdheden tegen de muur plakken en daarna met een oude polaroidcamera alle kantoorbenodigdheden fotograferen en vervolgens die foto’s voor veel geld doorverkopen aan de mensen in Friesland.
Tafeltenniswedstrijden opluisteren met gerichte schoten in de knieën.
Containerschepen voorzien van een predicaat ‘geen idee waar ik heen vaar’.
De bovennatuurlijke krachten uitdagen met een carnavalshit over grind. En dan jezelf voor je kop slaan dat je in plaats daarvan niet eindeloos hebt zitten nadenken over diep gaan met een, ja, ach kom, hoe heet dat … GEIT.
Eigenschappen verzinnen voor Poolse schilders eind 18e eeuw.
Traplopen tegen China, merkwaardige uitspraken doen over potgrond, of jezelf fotograferen terwijl je in een badkuip uitgespuugde kauwgompjes krioelt op weg naar de dag des oordeels.

Maar goed… verder helemaal geen tijd natuurlijk.

--
Naar aanleiding van zijn voorleesperformance 'Verkeerde Benen' op 10 december in Schouwburg Amstelveen leverde Ronald Snijders (www.normalemensen.nl) dit rare stuk bij ons in. Maar goed, als je deze tekst print en meeneemt naar de Schouwburg krijg je 50 cent korting op je toegangsbewijs!


Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons