Sara voelt zich schuldig en koopt een dekbedovertek." /> Sara voelt zich schuldig en koopt een dekbedovertek." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Slaap als een dakloze

Journalistiek Gastbijdrage
Mail

Met temperaturen die ’s nachts teruglopen tot wel min 8 is het deze week gewoonweg te koud om buiten te slapen. Daklozen die dat normaal wel doen, worden daarom in heel het land met man en macht van de straat geplukt en naar opvangcentra gestuurd. Wordt er niet meegewerkt, dan kan in Amsterdam zelfs de hulp van de politie ingeschakeld worden. De zorgmijder in kwestie moet dan verplicht een nachtje in de cel doorbrengen.

In een vlaag van barmhartigheid dacht ik vanmiddag al die nobele heilsoldaten een handje te helpen: "Do you have a place to sleep tonight?" vroeg ik aan de gehavende jongen met opgeheven hand naast de supermarkt. "You have?" reageerde hij met een plotselinge twinkeling in zijn ogen. Nee, dat bedoelde ik niet, al had ik natuurlijk voorbereid moeten zijn op een dergelijk antwoord. "No I do not, but there are shelters in town, you know. I can bring you there if you like?" Hij stak zijn hand uit: "Graz." Ik: "Sara. Nice to meet you. Shall I help you look for a place to sleep?" Graz: "With you!" Nee! Godverdomme. "No not with me. In town, at a shelter." Graz: "Oh I have shelter, but I can sleep with you, no problem," en dan zachter: "You have boyfriend?" Juist. Laat maar dan.

Ze bestaan vast hoor, die moeder Teresa’s die dergelijke stakkers maar al te graag onthalen met een beker warme chocolademelk en een fris opgemaakt logeerbed. Ik echter ontdekte daar bij de supermarkt dat mijn mededogen ook vrij harde grenzen kent. Omdat ik ondanks zijn brutale misinterpretatie toch íets wilde doen voor Graz zocht ik eenmaal thuis op internet verder en vond toen SNURK Beddengoed. Door bij hen een geinig overtrek en/of hoeslaken te kopen met daarop de print van stoeptegels (‘Le Trottoir’) of een kartonnen doos (‘Le Clochard’) help je namelijk ook Stichting Zwerfjongeren Nederland. Die zorgen vervolgens weer voor opvang en begeleiding van zwerfjongeren tot 23 jaar. Nu maar hopen dat Graz in die leeftijdscategorie valt. Ik heb in ieder geval mijn eerste goede daad voor Kerstmis al te pakken. Welterusten!

Een gastbijdrage van Sara Spoelstra


Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons