Een frisse regenbui is zo gek nog niet." /> Een frisse regenbui is zo gek nog niet." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Regen

Journalistiek Elon Heymans
Mail

Het is 1 december. Ik zit met korte mouwen op een grasveld in de zon een ijsje te eten. In Amsterdam rolt men alweer onooglijke sneeuwdrollen met wortelneuzen, hier in Tel Aviv is de zomer nog niet geweken. In de aanhoudende warmte kun je onmogelijk de lat hoog blijven leggen en daarom eet ik een McFlurry, de verschoppeling onder de ijsjes. Hier heet de McFlurry (wat op zichzelf al een walgelijke naam is) Glida Pitsoets, wat zoveel betekent als Explosie IJs; misschien past dat beter in het lokale vocabulaire. Ondanks dat alles ben ik opgetogen. Het is heerlijk weer en mensen om me heen zijn nog steeds vrolijk, ontspannen en relatief schaars gekleed, kortom: gelukkig. Wat zou een mens nu nog meer kunnen verlangen?

Terwijl alles aan de oppervlakte ideaal lijkt te zijn, pakken donkere wolken zich boven ons hoofd samen. Figuurlijk dan, want het geval is dat er dit najaar nog geen regen gevallen is in Israël en dat is een probleem, te meer daar Israël te kampen heeft met een chronisch watertekort. Dit probleem mag voor ons kleffe Nederlanders dan wel banaal lijken, niets is minder waar.

In vroegere tijden gaf een regenloze winter aanleiding tot volksverhuizing, hongersnood, massasterfte, politieke onrust, geweld en/of oorlog. Gelukkig hebben we die uitwassen inmiddels leren te bedwingen, maar niet heus. Meer dan mensen zich in Europa voor zouden kunnen stellen, hangen de politieke problemen in de regio samen met de waterschaarste. De overheid investeert al jaren in de bouw van ontziltingscentrales (die zeewater ontzilten) en onder de slogan ‘Israël droogt nog steeds uit’ zijn er reclames met BI-ers op de televisie die mensen bewust moeten maken van de noodzaak om zuiniger om te gaan met water. Maar dan moet het wel regenen.

Intussen is het wachten tot het moment dat een of andere gekke rabbijn in het openbaar zegt dat de waterschaarste wordt veroorzaakt door homoseksualiteit. En iedereen elkaar weer de kop inslaat. Ik verlang inmiddels weer met smart naar de geur van buitenlucht na een frisse regenbui, druppels op m’n brilleglazen en stampen in de plassen. De ijsjes kunnen wel weer wachten tot volgende zomer.


Elon Heymans

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons