Een serie films over procrastineren: het uitstellen, twijfelen en piekeren. Iedereen doet het, maar creatieve mensen maken er een kunst van. " /> Een serie films over procrastineren: het uitstellen, twijfelen en piekeren. Iedereen doet het, maar creatieve mensen maken er een kunst van. " />
nieuwsbrief
menu Asset 14

The Procrastinators

Hard//hoofd selecteert zorgvuldig uit een oerwoud aan mogelijkheden. In ‘hard//hoofd kiest’ wordt door de redactie een relatief onbekende muzikant, band of kunstenaar uitgelicht. Het is een keuze uit het werk van iemand die volgens hard//hoofd het waard is om te volgen. Deze keer: een filmserie over uitstellen.

Mail

Kunstenaars/ontwerpers/filmmakers Lernert Engelberts en Sander Plug werken het liefst samen en maakten eerder de serie 'Hoe vertel ik het mijn ouders'. Nu maken ze samen The Procrastinators, een serie van 11 korte films over het onderwerp procrastineren: het uitstellen, treuzelen, twijfelen en piekeren tijdens het creatieve proces. Lernert en Sander lichten zelf het project toe.

Bekijk hier aflevering 1:

Waar kijken we naar?
Een serie monologen over het procrastineren, oftewel het uitstellen van werk, het talmen, het rondjes draaien boven je witte vel. We hebben elf kunstenaars, schrijvers en regisseurs gevraagd om minutieus te beschrijven hoe zij hun werk uitstellen. Ze denken hardop na over tijdverdrijf en de kunst van het niet-concentreren. De monologen worden visueel ondersteund door de registratie van zorgvuldig gemaakte desktopinstallaties, die iets van verveling en uitstellen in zich hebben. 

Procrastinatie is iets waar we zelf last van hebben. Tenminste, dat dachten we, maar nadat we al die mensen gesproken hadden, kwamen we erachter dat wij er zelf toch niet zo’n last van hebben. Wij kunnen tijdens het werk wel eens afdwalen op internet of minder geconcentreerd zijn maar we zijn nooit dagen- of wekenlang aan het uitstellen. Het schoonmaken van mijn huis zie ik (Sander) niet als procrastinatie, de hele dag Facebooken of Perez Hilton checken wel. Als ik schoonmaak, zie ik tenminste resultaat.

Je kunt op vele manieren procrastineren, masturbatie werd zelfs genoemd, maar internet is het grootste probleem. En e-mail. Wie niet oppast zit de hele dag te mailen. Als een hond zit je te wachten bij de brievenbus. Wij probeerden eens honderd dagen offline te gaan, dat was na een halve dag al mislukt. Het probleem voor schrijvers en ontwerpers is dat het apparaat waarop je moet werken, ook het apparaat is waarop je de post binnenkrijgt en weg kan dwalen. Je pennenbak is je postbus. De moderne wereld is een soort oppressie voor wat je eigenlijk wilt, namelijk analoog een beetje plakken, knippen, tikken, kleien…

Veel scheppende mensen verbloemen dat ze procrastineren en noemen het research. Zo spraken we een documentairemaker die al drie jaar bezig is met research, maar hij weet nog niet precies waar de documentaire over gaat. Ze maken zich wijs dat je van van alles op internet kan halen, terwijl je waarschijnlijk in een café meer inspiratie opdoet.

Kun je iets vertellen over je werkwijze?
We werken vrij gestructureerd eigenlijk, weinig ruimte voor procrastinatie. We hebben eerst de kunstenaars, schrijvers en regisseurs uitgenodigd in een geluidsstudio en in twee dagen alle monologen opgenomen en hiervan edits gemaakt. Gelijktijdig zijn we desktop installaties gaan bedenken die soms inhoudelijk inhaken op een specifieke monoloog. Daar hebben we toen schetsen van gemaakt. Dan is het een kwestie van produceren en in twee dagen hebben we 13 installaties gefilmd. Waarvan we er uiteindelijk 11 hebben over gehouden.

Wat fascineert je?
We zijn gefascineerd door de snelheid van deze tijd en de versnipperde concentratie die veel van de hulpmiddelen zoals mobiel en computer veroorzaken. Onze wereld is mooi maar retetraag. We vinden het heerlijk om mensen een onbehagelijk gevoel te geven dat ze misschien wel het verkeerde filmpje hebben aangeklikt.

Wiens werk bewonder je?
We bewonderen niet echt andermans werk.

Interview door Nienke Huitenga

Videoredactie

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft. Lees meer

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999. Lees meer

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid. Lees meer

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij. Lees meer

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij. Lees meer

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal. Lees meer

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij. Lees meer

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.' Lees meer

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som. Lees meer

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt. Lees meer

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal? Lees meer

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit. Lees meer

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke... Lees meer

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen. Lees meer

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare... Lees meer

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar? Lees meer

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde. Lees meer

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan. Lees meer

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars... Lees meer

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws. Lees meer

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5