Foto: Paulien Barbas

De betere huisvlijt: vier kunstenaars en vier designers maken sinds 2007 het thema-magazine, The Session. Het is nachtenlang printen, vouwen en nieten. " />

Foto: Paulien Barbas

De betere huisvlijt: vier kunstenaars en vier designers maken sinds 2007 het thema-magazine, The Session. Het is nachtenlang printen, vouwen en nieten. " />
nieuwsbrief
menu Asset 14

The Session

Hard//hoofd selecteert zorgvuldig uit een oerwoud aan mogelijkheden. In 'hard//hoofd kiest' wordt door de beeldredactie een relatief onbekende beeldend kunstenaar uitgelicht, wiens werk volgens hard//hoofd de moeite waard is om te volgen.

Mail

Dit keer uitgelicht: The Session, een groep van vier ontwerpers en vier kunstenaars (Tomas Adolfs, Staffan Björk, Orpheu De Jong, Matthias Kreutzer, Kalle Mattsson, Jens Schildt, Tarja Szaraniec en Monica Tormell), die sinds september 2007 een thema-magazine maken. Telkens is één van hen verantwoordelijk voor de volgende Session. Matthias Kreutzer geeft antwoord op de vragen.

The Colo(u)r Session - The Weapons and Armour Session

The Psychedelic Session - The Obsession

The Colo(u)r Session

Page 10-11 The Amsterdam Session

Wat zien we? De eerste delen van The Session. Dit is een fanzine dat we sinds 2007 uitgeven met een groep vrienden, vier kunstenaars en vier designers, die allemaal in Amsterdam wonen. Het thema en de vorm hangen van de redacteur af en zijn elk deel anders. We produceren de zine zelf, wat neerkomt op nachtenlang printen, vouwen en nieten.

We werken meestal met een klein budget, betalen de productie eigenlijk zelf en hopen dan wat exemplaren te verkopen en geld te verdienen aan de drankjes op het releasefeest. Soms werken we voor een instantie, zoals de Brakke Grond vorig jaar in Amsterdam of Gallery Krets in Malmö in Zweden dit jaar. In dat geval is ons budget een stuk groter en kunnen we naar een drukker, of  meer geld in het feest investeren. Voor het releasefeest organiseren we altijd een kleine tentoonstelling of concert, iets dat samenhangt met het thema van de zine. In Malmö, Zweden , hebben we de galerie omgebouwd tot een bioscoop waarin we de films hebben vertoond die voor 'The Sweded Session' gemaakt waren.

Hoe werk je? We werken met een rouleersysteem: voor elke nieuwe Session is een ander lid van The Session verantwoordelijk voor het thema, de bewerking, het design en de productie. Één uitgave bestond bijvoorbeeld uit een reeks dia’s en een CD, een ander was een verzameling films, weer een ander was een LP, enzovoorts.

Toen we net waren begonnen spraken we nog op één dag af waarop de “session” plaats zou vinden. Het thema werd dan aangekondigd en we maakten allemaal een bijdrage rondom dat onderwerp. Het kon van alles zijn: tekeningen, tekst, foto’s, gevonden materiaal, enzovoort. Nu werken we vrijer, omdat de vorm uitdagender wordt en omdat het aantal mensen dat bijdraagt is gegroeid. Het onderwerp is verwerkt in de titel van het betreffende deel. De volgende exemplaren hebben we tot nu toe uitgebracht: The Banana Session, The Colo(u)r Session, The Weapons and Armour Session, The Secret Session, The Holiday Session, The Psychedelic Session, The Obsession, The Amsterdam Session, The Last Session, The Sweded Session en The Sample Session.

The Colo(u)r Session

Hieronder staat een stuk van het manifest dat we geschreven hebben voor het eerste deel. Het heeft elf delen overleefd en is misschien een goede beschrijving van ons project.

‘The Session produceert thematische zines op de best mogelijke doe-het-zelf manier en bedient lezers via een netwerk van dealers. (...) The Session heeft voorkeuren en focus, en voert uit. The Session blijft toegewijd en houdt balans tussen anarchistisch en nauwgezet leiderschap.’

Ik denk dat The Session bovenal iets is dat we maken als vriendengroep, ook al kost het soms veel tijd. Dan vervaagt de grens en krijgt het project een andere vorm. Dat is prettig. Het kan zo groot of klein zijn als we willen. Er zijn geen regels en dat geeft ons veel vrijheid, maar tegelijkertijd daagt het ons uit om onszelf voor elk deel opnieuw uit te vinden.

Wat facineert je? Vasthoudende mensen, onkunde, het geluid van muziek, de jaren twintig, de filosofie van de natuurwetenschapen, verandering, ruimte, de wildernis, contrasten en tegenstellingen.

Wie bewonder je? NASA, Dexter Dalwood, sociaal werkers, Max Bill, Jan Schoonhoven, Kazimir Malevich, Hipgnosis, Superstudio, mijn zoon, mensen die hun eigen weg gaan, dinosaurussen.

http://www.thesession.nl/

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft. Lees meer

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999. Lees meer

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid. Lees meer

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij. Lees meer

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij. Lees meer

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal. Lees meer

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij. Lees meer

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.' Lees meer

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som. Lees meer

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt. Lees meer

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal? Lees meer

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit. Lees meer

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke... Lees meer

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen. Lees meer

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare... Lees meer

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar? Lees meer

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde. Lees meer

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan. Lees meer

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars... Lees meer

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws. Lees meer

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5