De boog kan niet altijd gespannen staan." /> De boog kan niet altijd gespannen staan." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Pauze

Zelfs in vluchten van krap twee uur word je tegenwoordig via video’s door een hypercontent en buitenproportioneel goed verzorgd stel aangemoedigd je nek wat te draaien en de voetjes te buigen. Het bloed moet blijven stromen, de spiertjes zo nu en dan aangespannen. Dit inzicht in de menselijke behoefte om voldoende te bewegen is helaas nog niet overal doorgedrongen. Op het moment van schrijven bevind ik me in een inmiddels zuurstofloos en naar zweet geurend Frans collegezaaltje met houten stoelen. Niets aan het handje zou je denken, je mag best een beetje lijden voor die linkse hobby die kennisvergaring heet. Maar professoren snijden zich toch echt zwaar in hun volgekladde powerpointslides creërende vingers door te denken dat deze situatie prima in stand gehouden kan worden – negen uur lang. Toegegeven, na de eerste vier uur college kregen we een uur pauze. Waarvoor veel dank.

Mail

Desalniettemin had ik op dit ogenblik prima naar uw semi-interessante verhaal kunnen luisteren als ik in de afgelopen drie uur wellicht de mogelijkheid gekregen had heel voorzichtig een klein rondje te lopen – desnoods alleen om het tafeltje heen - of misschien zelfs buiten wat ongebruikte zuurstofmolecuultjes had mogen opsnuiven. Mijn billengeschuif wordt steeds heviger, het kraken van mijn ruggenwervels steeds frequenter; dat kan het concentratievermogen van mijn medestudenten ook niet ten goede komen. Zo langzamerhand hangen alle hoofdjes halfstok. Iedereen pretendeert fervent aantekeningen te maken, maar oefent in feite voor het Wereldkampioenschap Doedelen. Zonde. Zonde van alle kennis van geleerden die na uitgesproken te zijn eigenaarloos blijft zweven in het vacuüm van de benauwde ruimte. En zonde van onze inspanning, nachtrust en (belasting)centjes.

Ironie wil dat het hier colleges Neurowetenschappen betreft. Nu zijn er een hoop dingen waar we nog niet zoveel van af weten, maar de kennis over aandacht is behoorlijk vergevorderd. Wij simpele mensjes zijn over het algemeen niet in staat ons langer dan zo’n 20 minuten non-stop te concentreren (bij oprechte interesse is een verdubbeling hiervan nog wel mogelijk, maar 180 minuten is toch echt te lang). Hierna beschikken we simpelweg niet meer over de cognitieve vermogens om de focus volledig op de pratende figuur voor ons te houden.

Deze impasse is echter gemakkelijk te overkomen. Als je even rust neemt en de continue nieuwe informatiestroom stopzet, ben je daarna weer beter in staat de concentratiemolen aan te zetten. Sterker nog, terwijl jij die paar minuutjes uitrust bij de koffiemachine zijn je hersens bezig het zojuist geleerde op te slaan. Daar hebben ze minder tijd voor als je constant blootgesteld wordt aan nieuwe gegevens. Rust is dus bevorderlijk voor zowel het geheugen als het prestatievermogen. Bovendien geeft het nemen van rust je de mogelijkheid weer even out of the box te denken, en dat is uiteraard weer bijzonder nuttig voor een stukje productiviteit naar jezelf toe. Dus las wat vaker een korte rust in, dan neem je uiteindelijk meer op in minder tijd. Het behoeft slechts één woord: ‘pauze’.

Alsjeblieft...?

Brankele Frank

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal?

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit.

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke […]

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen.

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare […]

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar?

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde.

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan.

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars […]

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws.

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5