Dagan Cohen en Barbara de Wijn zijn de oprichters van Upload Cinema, een maandelijkse avond waarbij Youtube-filmpjes op het witte doek te zien zijn. Voor hard//hoofd kozen ze hun favorieten." /> Dagan Cohen en Barbara de Wijn zijn de oprichters van Upload Cinema, een maandelijkse avond waarbij Youtube-filmpjes op het witte doek te zien zijn. Voor hard//hoofd kozen ze hun favorieten." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Upload Cinema

Dagan Cohen en Barbara de Wijn zijn de oprichters van Upload Cinema, een maandelijkse avond waarbij Youtube-filmpjes op het witte doek te zien zijn, iedere keer met een ander thema. Ze begonnen in De Uitkijk in Amsterdam, inmiddels is Upload Cinema uitgebreid naar vijftien Nederlandse steden. Behalve de maandelijkse vertoningen in de bioscoop wordt Upload Cinema voor verschillende projecten gevraagd. Zo stelden ze voor het Eye filminstituut, het Van Gogh Museum en Foam een programma samen over illusie en werkelijkheid, en werken ze dit jaar samen met het IFFR in Rotterdam. In een gesprek met hard//hoofd komen onder meer een absurde politieagent, melige pubercultuur en wonderlijke spaghetti langs.

Mail

Typisch Youtube? Tja, waar te beginnen? Dagan en Barbara noemen de dialoog een essentieel onderdeel van Youtube. Kunstenaars, amateurfilmers; iedereen reageert op elkaar. Dagan: "Er ontstaan mash-ups, waarbij er telkens weer nieuwe lagen worden toegevoegd." Deze mash-ups laat ook zien dat het hedendaagse idee van kunst anders is dan voorheen. "Kunst op het internet is vluchtig, en niet meer iets voor de eeuwigheid," zegt Barbara. "Ook snelheid, energie en ergens zin in hebben spelen een rol bij de waardering van kunst," vult Dagan haar aan.

Dagan: "Spontaniteit is de norm op Youtube. De filmpjes zijn vaak pretentieloos, achteloos bijna en hebben een soort rauwheid in zich." Een ontwikkeling die volgens Dagan eigenlijk al begon bij America's Funniest Home Video's, en zich op Youtube heeft doorgezet.

Ook bedrijven als Levi's nemen deze stijl over, zoals in dit filmpje uit het laatste programma van Upload Cinema.

Een klassiek Youtube-voorbeeld, waarbij een vader zijn zoontje filmt, nog verdwaasd van de verdoving na een tandartsbehandeling. Dagan: "Een spontaan filmpje dat een gigantische hit werd, omdat het zo pretentieloos is. Op Youtube kan iets dat zomaar werd opgenomen ineens veel betekenis krijgen, omdat het publiek dat eraan toekent." En waar weer nieuwe filmpjes van worden gemaakt; de teksten van David zijn een heel eigen leven gaan leiden op Youtube.

Barbara: "Zo'n politieagent in een korte broek, het is net een cartoon." Een ongelooflijk filmpje, vindt ook Dagan: "Een absurde vorm van machtsmisbruik. Er is trouwens hierna onderzoek gedaan naar deze agent, hij bleek wel vaker dit soort dingen te doen en is ontslagen. Het trekt de aandacht omdat het schokkend is en wrang, en zo absurd dat het ook grappig is. Wat populair is op Youtube zijn ook dingen die misschien moreel niet okee zijn."

h//h: Wat is dan de rol van curator op zo'n plek als Youtube, dat dus in wezen een plek zonder autoriteit of morele regels is? Is dat niet tegenstrijdig, en willen mensen wel een curator?

Daar hoeft Barbara niet lang over na te denken. "Ik denk zeker dat er behoefte is aan onze rol, juist in de veelheid aan filmmateriaal dat Youtube biedt. Kijk bijvoorbeeld naar filmfestivals zoals het IDFA. Als programmeur voor bioscopen spitte ik de hele programma-gids door, maar ik vind een VPRO-dag of Volkskrant-dag heel fijn, waarbij je gewoon één kaartje koopt en een hele dag goede films ziet. De voorselectie van een aantal deskundigen is heel belangrijk."

Selecteren in het grote woud aan materiaal, zo werkt Upload Cinema ook. De selectieprocedure heeft eigenlijk de vorm van een trechter. Aan de hand van een thema kunnen de leden filmpjes die ze op het net vinden insturen. Uit deze lijst, die meestal bestaat uit zo'n 200 filmpjes, worden door een community-jury van ongeveer 30 mensen weer zo'n 60 filmpjes geselecteerd, en uiteindelijk doen een paar mensen de laatste selectie.

Dagan: "Een leuke combinatie van rap en poëzie. Youtube is ook een uiting van de melige pubercultuur. Pubers uiten zich natuurlijk altijd door kleding, muziek, etcetera, maar met dit soort filmpjes is Youtube voor jongeren een eigen expressiemiddel." Daarnaast is het ook een filmpje dat al snel werd opgepikt door de leden van Upload Cinema voordat het een hit was, zonder dat ze dat hadden voorspeld. "Onvoorspelbaarheid is ook typisch Youtube", verklaart Barbara.

Dit is ook een voorbeeld van de pubercultuur, een van de vele webcamfilmpjes waarin mensen hun hart luchten. Dagan verbaast zich er steeds weer over dat mensen op Youtube zo open zijn, omdat het anoniem is. "Maar daardoor zijn ze juist heel persoonlijk. Iets dat je op televisie zelden ziet."

Dagan: "De eerste televisie-hoax!" Barbara: "Mijn favoriete filmpje uit het thema Net Echt, een oude 1 April-grap van de BBC."

Tot slot zonder twijfel het favoriete filmpje van de hard//hoofd-redactie uit het Net Echt-thema. De ploeterende mens, even knullig als aandoenlijk.

Om op de hoogte te blijven van de vertoningen van Upload Cinema of om zelf filmpjes in te sturen, klik hier.

Redactie

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal?

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit.

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke […]

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen.

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare […]

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar?

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde.

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan.

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars […]

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws.

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5