Beeld: beeldredactie

Rimpels, wat moeten we ermee en hoe komen we ervan af? Brankele legt uit." />

Beeld: beeldredactie

Rimpels, wat moeten we ermee en hoe komen we ervan af? Brankele legt uit." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Rimpels

Mail

Beeld: beeldredactie

Niet dat ze er zelf al last van heeft. Maar toch, Brankele vraagt zich af waarom mensen rimpelen. En helpen alle middeltjes die we op ons gezicht smeren om rimpels te bestrijden?

De wetenschap en technologie streven er voortdurend naar ons ouder te laten worden, terwijl de mensheid er alles aan doet jong te blijven. De televisie wordt gedomineerd door reclames van de anti-aging business en liedjes over “forever young”, en ondertussen staan zelfs pubers al fervent antirimpel-crèmes op hun nog pukkelige gezichtjes te smeren. Strak staat gelijk aan jong staat gelijk aan begerig en veelbelovend, dus hoe gladder je huid hoe rimpellozer je toekomst. Begin twintig en de paniek slaat al toe. Met vriendinnen klagen we, ons voor de spiegel verdringend, over de rimpels die zich op onze frêle voorhoofdjes beginnen af te tekenen. We zijn nog steeds jong en fruitig maar de verandering van perzik naar sinaasappel is al ingezet. Onze vervolgens uit paniek gefronste wenkbrauwen doen het proces natuurlijk slechts versnellen. Waarom gaat je huid rimpelen en hoe kom je er van af?

Er bestaan verschillende soorten rimpels: de fijne lijntjes worden veroorzaakt door een afnemende elasticiteit van je huid wegens ouderdom, overmatige blootstelling aan de zon of roken. Daarnaast heb je de voorhoofdsfronzen en kraaienpootjes, die worden veroorzaakt door al dan niet bewuste samentrekkingen van je huidspiertjes. Zo een rimpel is eigenlijk een onbewuste tetanus – continue aanspanning – van een huidspier.

Roken, zon en stress

De huid is opgebouwd uit verschillende lagen die samen zorgen voor verweer en toevoer van voedingsstoffen. In de diepere lagen bevindt zich veel collageen, een eiwit dat onderhuidse netwerken vormt en zo voor stevigheid en soepelheid zorgt. Deze netwerken worden bij elkaar gehouden door elastinevezels, die het mogelijk maken dat de huid weer elastisch uitdeukt nadat je er op gedrukt hebt. Op jonge leeftijd worden veel collageen en elastine aangemaakt, maar deze productie neemt gestaag af naarmate we ouder worden. Bij gebrek aan ferm en verend binnenwerk wordt de huid daardoor slapper.

Door roken vernauwen de bloedvaatjes in je huid, waardoor er minder toevoer van zuurstof en voedingsstoffen mogelijk is en de kwaliteit van de huid afneemt.
Ook de veerkracht van elastine neemt af met ouderdom; een effect dat wordt versterkt door UV-straling. Vandaar dat van die oranjegebruinde campinglieden die niets anders doen dan met armen en benen wijdgespreid de zon op zich laten neerdalen, vaak overdadig veel rimpels hebben. Dit is overigens ook de reden dat mensen met een donkere huidskleur minder snel rimpels krijgen: doordat er veel pigment in hun huid zit wordt deze beter beschermd tegen UV-straling.

Hoe kan het dat bijvoorbeeld de nieuw gekozen president van Amerika na zijn eerste ambtsjaar een onevenredig verouderd gezicht gekregen heeft? Stress - en laten we aannemen dat de gemiddelde president daar toch wel in zekere mate mee te maken krijgt - zorgt voor veroudering van de huid. Het stimuleert namelijk de afgifte van cortisol, een stresshormoon, dat op zijn beurt de aanval opent op collageen. Hoe meer stress, hoe minder elasticiteit en stevigheid, hoe meer zakkerige rimpelachtige flubberhuid. Dus probeer die overdaad aan levensdruk te beperken.

Waterrimpels

Nog een heel ander soort is de waterrimpel. Een van de verschrikkelijkste dingen aan in bad zitten is het krijgen van rimpelvingers. Na een minuutje of tien ondergedompeld te hebben gezeten begint je handoppervlakte eruit te zien als een glooiende zandberg in de Sahara net nadat er een slang zijwaarts vanaf is gegleden. We leggen eigenlijk de tegenovergestelde weg af van een rozijntje dat in het water ligt: die zwelt op tot het formaat druif, terwijl wij na weken tot een verschrompeld vruchtje verworden.

Bij een langdurig waterverblijf absorbeert de buitenste laag van je huid water en weet dat niet helemaal gelijkmatig te verdelen. Vandaar de hobbels. Een andere theorie is dat het water bij binnenkomst de inwendige balans zodanig verandert dat de bloedvaten in je hand zich gaan samentrekken en daarbij de huid naar binnen zuigen. Hoe dan ook zijn deze huidplooiingen slechts tijdelijk van aard.

Botox

Gelukkig voor hen die zich bevinden in de lastige spagaat tussen ouderdomsschmerz en jeugdigheidssucht, is er Botox. Botulinum toxine is een zenuwgif dat door een bacterie geproduceerd wordt en naar hartenlust in voorhoofden en om lippen heen gespoten wordt. Het vult rimpels niet op maar schakelt een bepaald eiwit uit dat de communicatie tussen zenuwcellen verhindert, waardoor spieren zich niet meer kunnen aanspannen. Oftewel, het verlamt je gezichtsspieren plaatselijk zodanig dat er geen rimpels meer gevormd kunnen worden. Vandaar de karakteristieke uitdrukkingloze leegte die ermee gepaard gaat: in het gezicht van een Marijke van Helwegen kan geen enkele spier zich nog verrekken. Woede en euforie zijn gedwongen zich te verzoenen in één effen geheel.

Het kan ook gevaarlijk zijn trouwens: als het gif niet goed gezuiverd is kan het uitlopen en zich bijvoorbeeld richting ogen verplaatsen. Dan heb je vijf tot zes maanden de tijd – totdat het gif uitwerkt – om een schoonheidsslaapje te doen. Naarmate men langer in de Botoxtrein zit, blijf het effect langer aanhouden, voornamelijk omdat de huidspiertjes steeds slapper en dunner worden door stilstand.

Crème de la crème

Als je het injecteren van collageen te ver vindt gaan, kan je je storten op alle crèmes die om het hardst pretenderen alle plooien uit uw prachtige gezicht weer glad te kunnen strijken. Maar werken die krengen wel? De enige stof die echt werkt, vitamine A-zuur, is alleen op recept te verkrijgen voor de behandeling van acné. Er zijn wel stoffen die de collageenproductie kunnen stimuleren en daardoor de elasticiteit van de huid bevorderen. Ook kan je dode huidcellen verwijderen met behulp van een flinke scrub. Maar ze zullen niet alle kreukels kunnen ontvouwen. Het beste advies voor het in de plooi houden van uw gezicht blijft nog altijd: goed slapen, eten, reinigen en weinig roken, stress en luchtvervuiling.

Voor mannen die op zoek zijn naar een wat indrukwekkender charismatisch uiterlijk is het wellicht een idee de rimpelvorming een handje te helpen door enorm veel te roken, lachen en stressen in de volle zon. Een baantje als tabaksplantage-manager in de Tropen wellicht?

Brankele Frank

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft. Lees meer

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999. Lees meer

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid. Lees meer

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij. Lees meer

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij. Lees meer

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal. Lees meer

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij. Lees meer

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.' Lees meer

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som. Lees meer

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt. Lees meer

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal? Lees meer

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit. Lees meer

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke... Lees meer

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen. Lees meer

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare... Lees meer

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar? Lees meer

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde. Lees meer

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan. Lees meer

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars... Lees meer

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws. Lees meer

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5