"We leven in een tijd waarin we kijken met een zekere afstand en verdoofdheid." Een intiem filmportret door Viola Groenhart, deze week exclusief te zien op hard//hoofd." /> "We leven in een tijd waarin we kijken met een zekere afstand en verdoofdheid." Een intiem filmportret door Viola Groenhart, deze week exclusief te zien op hard//hoofd." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

de laatste dagen van mijn grootvader

'Ik heb de indruk dat we in een tijd leven waarin we de gewoonte hebben gekregen om ons heen te kijken met een zekere afstand, onverschilligheid en verdoofdheid.' Aldus de maakster van de indrukwekkende korte film 'Cees'. Deze week exclusief te zien op hard//hoofd.

Mail

Alleen deze week is op hard//hoofd de korte docu-fictie 'Cees' te zien, een film van Viola Groenhart. Dit is een intiem portret van haar grootvader, gemaakt naar aanleiding van de drie maanden die zij begin 2010 bij hem doorbracht. Ze zegt:

"In de afgelopen twee jaar raakte mijn grootvader hoe langer hoe meer geïsoleerd van de buitenwereld, geconfronteerd met de acute aftakeling van zijn lichaam, eenzaamheid en het verlangen naar intimiteit. Van mijn kant voelde ik de behoefte om tijd met hem door te brengen en hem in deze periode van dichtbij mee te maken, zonder enige afstand te bewaren.

"Ik zag hoe het stof zich opstapelde op de plastic planten in zijn huis, en ik zag zijn kingsize bed, nu opgemaakt voor een enkel persoon op de helft van het matras. Hij vroeg me Alleman van Philip Roth met hem te lezen en we hadden het over welke gedachten het meest in zijn hoofd ronddolen nu hij zoveel tijd heeft om zijn geest te laten dwalen. Hij herhaalde vaak dat het gebrek aan intimiteit hem het meest bedroefde."

Hieronder de film.
Ga goed zitten, zet een koptelefoon op en bekijk 'Cees' in de full-screen modus.

"Ik heb veel tijd doorgebracht met het filmen van zijn lichaam terwijl hij rustte. Op een of andere manier werd ik het meest geraakt door de ongecontroleerde trillingen in de spieren onder de de semi-transparante huid van de zool van zijn voet. Ik zag hierin een sein van immense levenskracht, koppig en volhardend. Tegelijkertijd toonde hetzelfde beeld de meedogenloze vergankelijkheid van die kracht in zijn lichaam. Het waren zulke minieme trillinkjes dat het me alleen opviel als ik ontzettend dichtbij kwam en alle tijd en aandacht gaf die het nodig had om opgemerkt te worden. Door zo naar hem te kijken, zag ik het leven in hem zowel op z'n tederst als op z'n wreedst."

"Ik heb de indruk dat we in een tijd leven waarin we ons de gewoonte hebben eigen gemaakt om om ons heen te kijken met een zekere afstand, onverschilligheid en verdoofdheid. Alsof we alles al gezien en begrepen hebben. Steeds weer overvalt mij de gedachte dat deze manier van kijken een afstand creëert tussen onszelf en onze omgeving en tussen onszelf en anderen. 'Cees' kwam voort uit het verlangen de wereld om mij heen opnieuw te benaderen, uit het verlangen naar het hervinden van nieuwsgierigheid, intimiteit en nabijheid."

Viola Groenhart studeerde in 2007 af aan de Gerrit Rietveld Academie en heeft net een postgraduate afgerond in audiovisueel research-centrum Le Fresnoy in Tourcoing, Frankrijk. Voor meer informatie over vertoningen van haar films en exposities, klik hier.

Videoredactie

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft. Lees meer

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999. Lees meer

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid. Lees meer

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij. Lees meer

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij. Lees meer

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal. Lees meer

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij. Lees meer

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.' Lees meer

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som. Lees meer

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt. Lees meer

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal? Lees meer

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit. Lees meer

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke... Lees meer

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen. Lees meer

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare... Lees meer

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar? Lees meer

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde. Lees meer

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan. Lees meer

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars... Lees meer

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws. Lees meer

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5