Mees beantwoordt vanaf nu elke maand al je levensvragen. " /> Mees beantwoordt vanaf nu elke maand al je levensvragen. " />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Afdwingen

Het leven is zwaar en bij vlagen onbegrijpelijk. Elke dag weer worstelt de mensheid met het bestaan en aan het eind van de dag lijken er alleen nog maar meer vragen bij gekomen te zijn. In haar maandelijkse vragenrubriek tracht Mees List enkele van de dilemma's van de moderne mens op te lossen. Heb jij ook een prangende kwestie? Leg het Mees voor en wie weet krijg je volgende maand antwoord: mees@hardhoofd.com.

Mail


-------
Lieve Mees,

Waarom bestaat er nog geen cola waarvan ook het laatste restje nog lekker is?

-R. uit B.

L.S., de enige cola die je aan het drinken zou moeten zijn, is die uit een glazen flesje van 20cl. Dit is de perfecte hoeveelheid, en ook het laatste restje is prima drinkbaar.
--------
Kun je romantiek afdwingen? En zo ja, hoe?

-Bart V.

L.S., de woordcombinatie ‘romantiek’ ‘afdwingen’ is wat ongelukkig gekozen, vind je ook niet? Laten we de vraag anders formuleren. Kun je romantiek forceren? Hm. Kun je romantiek opwekken? Beter. Het antwoord is, zoals in vele gevallen: ja, mits. Het eerste vereiste is een vonk. Als er geen enkele flirt is, of nooit is geweest, kan je het sowieso wel vergeten. Het is niet voor iedereen even makkelijk om dit vast te stellen, maar kleine aanrakingen en oogcontact zijn een goede indicatie. En daar zit de hele crux: voor romantiek is subtiliteit geboden. Het grote gevaar zijn namelijk de clichés. Roze brieven gedompeld in parfum, rozenblaadjes op bed, Barry White, een huis vol kaarsen, een bubbelbad, rode lingerie, satijnen lakens en een berenvel voor een haardvuur zullen je doelwit gegarandeerd in de lach laten schieten. Romantiek is achterop de fiets zitten, met een arm om je middel en een wang tegen je rug.
------
He Mees, mijn beste vriend stinkt vaak best wel. Hij klaagt dan over mislukkingen bij vrouwen, maar ik durf niks te zeggen. Terwijl ik eigenlijk denk: ja, ik snap wel hoe dat komt. Wat moet ik doen?

-H. uit Rotterdam

L.S., geur is een gevoelig onderwerp, dat begrijp ik. Maar in het geval van je beste vriend zul je je toch over je verlegenheid heen moeten zetten. Draai de situatie om: jij wilt ook dat iemand het tegen jou zegt als je naar zweet stinkt, of wanneer er een maanzaad tussen te voortanden zit? Maar bedenk even hoe hij stinkt. Is het een verkeerd wasmiddel? Draagt hij synthetische stoffen? Poetst hij zijn tanden niet? Pak het grondig aan. Want, misleidende reclames daargelaten: voor vrouwen is er niets onaantrekkelijkers dan een man die zich heeft volgespoten met, gruwel, Axe.
-------
Mees, ik heb een goede vriendin op wie ik erg gesteld ben. Zij heeft echter meer tijd voor mij dan ik voor haar. Omdat ik haar steeds moet teleurstellen of afzeggen raken we beiden nogal gefrustreerd. Voor mij zou het beter uitkomen langer van tevoren af te spreken, maar dat wil zij niet, want dat vindt ze te weinig spontaan. Wat moeten we doen?

-A.

L.S., een bekend probleem. Nu is het belangrijk om iets te veranderen, want voor je het weet zien jullie elkaar nooit meer en kom je haar over tien jaar tegen met man en kind waar je geheel niets van wist. Mocht het zo zijn dat je vriendin niet van het langeafstandsafspreken is, omdat ze bijvoorbeeld niet in het bezit is van een agenda, plan dan je eigen afspraken met haar in, en bel een dag van tevoren. Mocht ze niet kunnen, dan heb jij een avond vrij, en anders zie je haar nog eens. Het belangrijkste is dat jullie elkaars persoonlijkheden niet kwalijk gaan nemen, want iedereen is anders als het gaat om afspraken maken, en dat hoeft niet af te doen aan jullie vriendschap. En begin nooit, maar dan ook nooit, verontwaardigd te roepen “Je belt me nooit, en ik heb de laatste drie keer al gebeld!” Geloof mij, dan ben je haar kwijt.
-------
Ha Mees, ik kreeg laatst een SMS met 'He, ik wil pas met je naar bed als al mijn problemen opgelost zijn. Nu heb ik geen ruimte ervoor'. Moet ik wachten of is het sowieso foute boel?

-Alex

L.S., klinkt als a) een smoes of b) een SOA. In beide gevallen lijkt het me raadzaam de biezen te pakken.

Ava Mees List

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal?

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit.

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke […]

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen.

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare […]

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar?

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde.

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan.

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars […]

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws.

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5