Foto: Akazeno

Akazeno maakt zowel geluidscollages als warme, zachte liedjes. Onconventionele thema's en voor de hand liggende muzikale cliché's. "Wie geduldig zoekt, vindt unieke dingen."" />

Foto: Akazeno

Akazeno maakt zowel geluidscollages als warme, zachte liedjes. Onconventionele thema's en voor de hand liggende muzikale cliché's. "Wie geduldig zoekt, vindt unieke dingen."" />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Akazeno

Willem Waterschoot (1986) maakt onder de naam Akazeno zowel abstracte geluidscollages als warme, zachte liedjes, maar steeds met een onderliggend oor voor het klinkend detail, voor schijnbaar toevallig gevonden geluiden en onverwacht prikkelende momenten. Onconventionele thema's en voor de hand liggende muzikale cliché's. "Wie geduldig zoekt, vindt unieke dingen."

Mail

Willem Waterschoot (1986) is vierdejaarstudent op de Koninklijke ArtScience interfaculteit in Den Haag; hij maakt muziek onder de naam Akazeno. Niet dat hij zijn eigen naam wil verstoppen, maar hij ziet het niet als een onemanshow. Zelf beschrijft hij zijn werk als 'rommelig en instabiel'. Als hij in een notendop moet uitleggen waar hij mee bezig is, noemt hij de term ‘magnetiseerbare media’. Het is een verzamelnaam voor opslagmedia die gebruikmaken van magnetische lading. Meest voor de hand liggend zijn de harddisk en het cassettebandje, maar in de bredere zin van het woord zou je kunnen stellen dat een metalen trapleuning ook een magnetiseerbaar medium is: ook dáár kun je volgens Waterschoot prima een audioboodschap in opslaan. Hij doet alles zelf, soms met vrienden die even amateuristisch zijn als hij. Zoals hij zelf zegt “geen studiogelul en gelikte commercie, al zie ik het ook weer niet als een pact met de duivel.” Hij hoopt dan ook dat belangstellenden, nerds, muzikanten en andere creatieve figuren hem blijven mailen en zich blijven aansluiten bij zijn muzikale wereld. Hieronder licht Willem een aantal werken toe.


Akazeno - I'm Sending

I'm Sending: Een voorbeeld van een analoge bandopname, waarin met moderne techniek een inbreuk wordt gepleegd op het authentieke analoge geluid. Alsof de toekomst zich laat zien in het verleden. Hier zing ik ook over: op welke problemen stuiten we wanneer we een poging doen te communiceren met iets dat we niet kennen? Hoe interpreteren we een bal in de tweedimensionale wereld van pacman? Wat verstaat een buitenaardse wel, en wat niet? Wat zou jij per schotel de ruimte in sturen? Wie goed luistert hoort niet alleen de digitale stemvervorming in het refrein, maar ook korte fragmenten van de geluiden die al op de tape stonden voordat ik er iets overheen opnam.

Akazeno - III

III: Een fragment uit een werk met 5 tapedecks. De defecten en mechanische bijgeluiden van de apparaten zelf zijn de bron van het geluid. Voor wie gebrom, gepiep, en geruis kan waarderen, is een tweedehands bandrecorder een must-have. Je kan er behoorlijk mee fucken: duwen, trekken, doorlussen, echoën, knopen. Natuurlijk is die tape een platte, lange sliert, maar er zijn tal van ruimtelijke toepassingen te bedenken, die overigens niet nieuw zijn. Er hebben vast nog wel wat mensen werk van de Nederlandse componist en theatermaker Dick Raaijmakers in de kast staan. Of wat meer van deze tijd: Wouter Van Veldhoven.

Akazeno - The Immune System

The Immune System: Een nummer over het filosofisch concept van ‘de binnenruimte als verlenging van het immuunsysteem,’ van de Duitse filosoof Peter Sloterdijk. Een kamer met 4 muren, ergens op de zevende verdieping van een flat, je buren je grootste vijand, je televisie om op gezette tijden een vreemde wereld mee binnen te halen, en een laptop om op een strikt gefilterde wijze aan diezelfde wereld mee te doen. Dat vind ik fascinerend. Onlangs ben ik weer verhuisd en ik heb me lang afgevraagd of niet alle appartementen waar ik vanuit mijn slaapkamer op uitkijk onbewoond zijn. De gordijnen gaan nooit open en ik zie eigenlijk nooit licht branden. Toen bedacht ik me, waarom zou je ook? Je kunt de koorts beter buiten houden.

Akazeno - bin002

bin002: Een auditieve representatie van numerieke data op een floppy disk: je hoort ongeveer 20 meter floppy disk. Een bandrecorder schrijft met behulp van magnetische koppen, op een lineaire wijze, informatie naar een lange dunne tape die van afrolspoel naar oprolspoel loopt. De computer doet eigenlijk niet veel anders, wanneer hij informatie naar een floppy schrijft. In dat harde plastic dingetje zit een flubberig rond schijfje, dat qua materiaal niet zo gek veel verschilt van een tape. Ik beïnvloed het 'geluid' van de numerieke data, waarmee de computer een floppy beschrijft. Dat is een tijdrovende bezigheid, waarbij je je een weg baant door de mazen van die binaire data, gecombineerd met een hoop hands-on knip- en plakwerk. De vaak terugkomende tonen zijn vergelijkbaar met het principe van het in snel tempo krassen over een vinylplaat, maar dan dus met een floppy disk. Je hoort de ongelofelijke dichtheid van informatie.

Wat fascineert je?

Mijn eerste release (Wilderness) was nog losjes gebaseerd op de kunstfilms van Apichatpong Weerasethakul en mijn fascinatie voor R. Kelly. De cd FAN ging over mobiliteit en navigatie. Voor de muziek die ik op het moment maak zou je kunnen refereren naar filosoof Peter Sloterdijk én een andere hobby van me: vogels en planten bekijken. Er gaat niets boven een vroege ochtend waarop de houtsnip in baltsvlucht over de heide cirkelt en het ontdekken van een enkele klokjesgentiaan temidden van een hoop dophei en zegge-soorten. Zo kijk ik overigens ook naar de verspreiding van muziek. Wie geduldig zoekt, vindt unieke dingen.

Wat moet de muziek idealiter met de luisteraar doen & vice versa?

Ik vind het leuk om me voor te stellen welke ruimte(n) de luisteraar schept bij het luisteren naar muziek, eigenlijk een beetje op de manier waarop een literair werk tot de verbeelding spreekt. Ik schrijf toch over onconventionele thema's, al zijn die vaak uitgewerkt met voor de hand liggende muzikale cliché's.

www.akazeno.com
www.willemwaterschoot.com

Audioredactie

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft. Lees meer

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999. Lees meer

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid. Lees meer

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij. Lees meer

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij. Lees meer

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal. Lees meer

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij. Lees meer

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.' Lees meer

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som. Lees meer

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt. Lees meer

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal? Lees meer

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit. Lees meer

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke... Lees meer

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen. Lees meer

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare... Lees meer

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar? Lees meer

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde. Lees meer

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan. Lees meer

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars... Lees meer

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws. Lees meer

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5