Een biefstuk als ontbijt werkt heel goed als je indruk op een meisje wilt maken." /> Een biefstuk als ontbijt werkt heel goed als je indruk op een meisje wilt maken." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Steak 'n eggs

San Francisco, 2008. Het was midden in de nacht en ik zat in m’n eentje in de achtertuin op de trap te roken. De buurjongen kwam naar buiten. “Hey Mees. Kom je bij mij slapen vannacht?” Ik trok een wenkbrauw op. “Ik weet niet”, zei ik. “Ik ben best wel moe eigenlijk.” De sigaret in mijn hand ging al te ver, ik had al lang in bed moeten liggen. “Ah toe, kom bij me liggen. Dan maak ik ontbijt, beloofd. I’ll make it worth your while.” Hij zoende me in mijn hals, terwijl hij op de ladder over het hek leunde, en ik was om.

Mail

De volgende ochtend voelde ik me aanzienlijk minder jofel. Met een mond als de uitgestrekte heuvels van de Saher, liggend op kleffe jongenslakens probeerde ik mijn door make-up dichtgeplakte ogen te openen. De buurjongen keek me aan. “Ah, je bent wakker. Ik ga ontbijt maken, want ik heb honger als een paard.” Mijn eigen maag gorgelde zwakjes. De gedachte aan voedsel was zowel paradijselijk als diabolisch. Ik trok de deken over mijn hoofd. “Laat maar weten als het klaar is.” Hij klauterde over me heen (moest dat nou?), de voordeur sloeg dicht, en ik viel subiet terug in de REM-slaap.

Niet lang daarna werd ik gewekt door de geur van vlees. Echter, dit was niet het welbekende gespetter van spek. Dit was een koe. De droogte in mijn mond werd vervangen door speeksel. Met een kapsel waar Tina Turner nog jaloers op zou zijn ging ik rechtop zitten. De buurjongen kwam de kamer in, twee borden vrolijk naar binnen zwiepend. Eén ervan werd me in de schoot gelegd. Een biefstuk, twee gepocheerde eieren, en een glunderend paar ogen keken me aan. “Told you I’d make it worth your while.” Biefstuk en eieren voor ontbijt? Mijn kater verdween in een hoekje.

Blijkbaar is dit, hoewel wat ongebruikelijk, één van de uitgebreide onbijtmogelijkheden die worden aangeboden in de welbekende Amerikaanse diners, waar de koffie rijkelijk vloeit en een dozijn eieren door de klandizie binnen een minuut wordt verorberd. Het is allicht niet aan te raden je dagelijkse volkoren boterham met oude kaas te vervangen door dit gerecht, maar zo nu en dan, als je een meisje wilt veroveren, of de sores van de alcoholnasleep wilt vergeten, pak dan die biefstuk die je voor vanavond had bewaard, en gooi het in de pan. Bak de eieren in de jus, bestrooi met wat bieslook of welk stukje groen je ook maar onderin de groentela vindt, en trakteer jezelf. Succes verzekerd. En de buurjongen? Die heeft het geweten. Geloof me.

Ava Mees List

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Essay: ‘Dank voor jullie inzet!'

‘Dank voor jullie inzet!'

Mensen willen het liefst werk doen dat in een positieve zin bijdraagt aan het leven van anderen. Maar is dit wel een haalbaar ideaal?

 1

Kerstbezoek voor Gavin Marley

Gavin en Susan lopen elkaar jaren na hun middelbareschooltijd weer tegen het lijf. Gavin, die inmiddels steenrijk is, nodigt de dakloze Susan bij hem thuis uit.

Gedachtes over het imposter​syndroom

Gedachtes over het imposter​syndroom

Het jaar is bijna voorbij en daarom zet Hard//hoofd de beste stukken van 2018 nog één keer in de schijnwerpers.   Slimme, competente mensen die ervan overtuigd zijn dat ze hun succes niet verdienen. Het komt zo vaak voor dat er een term voor bestaat: het impostersyndroom. In het kader van de Fakeweek een persoonlijke […]

Tip: Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

Neem je beste vriend(in) mee naar een kerstdiner

In deze laatste tip van 2018 geeft Emma Stomp op de valreep een onmisbaar advies voor de feestdagen.

Mentale maandag: kerst 1

All I Want for Christmas

Mentale gezondheid is belangrijk, maar we praten er weinig over. Daarom gidst Nastia Cistakova je in deze tweewekelijkse beeldcolumn langs de taboes, onhandige vragen en ongemakkelijke antwoorden over psychische problemen. Nastia weet hoe het voelt als het er in dat prachtige hoofd van je soms net wat anders aan toegaat dan ‘normaal’, en ze illustreert herkenbare […]

Willen wonen in een kerstetalage

Willen wonen in een kerstetalage

Ieder jaar met kerst willen we heel veel spullen kopen. Het zijn rekwisieten voor wanneer we ons even de protagonist in een kerstverhaal willen wanen. Maar doen we dit eigenlijk niet het hele jaar?

Alles vijf sterren: Amstelveen, een kroeg en klassieke muziek 1

Stoofvlees, heiligen en de liefde

Deze week spraken drie hard//hoofd-redactieleden hun kersttip voor je in. Van stoofvlees, via Nick Cave, naar oude liefde.

De komma in mijn komedie

De komma in mijn komedie

'Roken is niks anders dan spelen met de dood', iedereen weet dat het een slecht idee is, maar toch beginnen mensen eraan. Koen Schouwenburg schrijft over de absurditeit van een verslaving en hoe daarmee om te gaan.

Hard//talk: Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

Sociaal ondernemers: stop met vliegen afvangen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sociaal ondernemen is de beste keuzes maken in een imperfecte wereld. Stop daarom met elkaar afvallen, vorm samen een front, en focus op de positive impact van duurzame innovatie, betoogt Dylan Meert. Het wordt tijd dat duurzame, eerlijke en sociale initiatieven ophouden met elkaars […]

Column: Skaten is overleven

Olympisch gezien

Iduna Paalman wil nét naar bed gaan als haar broertje belt. Met gewéldig nieuws.

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5