In Frankrijk doen mademoiselles het gewoon in de tram, uit beleefdheid dus." /> In Frankrijk doen mademoiselles het gewoon in de tram, uit beleefdheid dus." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Je neus snuiten

Journalistiek Brankele Frank
Mail

Het leuke aan het verkennen van andere culturen is het leren stilstaan bij onbenullige dingen die je altijd voor lief nam. Ja, het eten is anders in een ander land, de klederdracht vaak ook, net als de taal. Maar wanneer je je wat langer onder een andere bevolking bevindt, gaan juist de kleine alledaagse dingen je opvallen. Wat je bij zowel de Engelsen als de Fransen kan bespeuren, is de opmerkelijke afwezigheid van enigerlei schaamte bij het snuiten van de neus. Midden in de metro, vlak onder de neus van een professor die college geeft, achter de kassa, ze doen het overal. Keurig in een zakdoek uiteraard, beide volken blijven smetvrees-gevoelig en geschoold in etiquetten.

In eerste instantie stoorde ik me behoorlijk aan de onbeholpen neusklanken die menig lady of mademoiselle uitstootte. Met opgetrokken wenkbrauw en omgebogen mondhoeken zocht ik de gezichten van mensen naast me op om samen ons onuitgesproken ongenoegen te uiten over het lichamelijke kabaal. Het antwoord van onbegrip bleef uit. Inmiddels begrijp ik echter dat het juist om netheid gaat. Waar wij bij verkoudheid – om de neusvleugels zo min mogelijk te laten resoneren – gerust onze neus meermaals ophalen en al het snot inhaleren om het vervolgens door te slikken of gewoon weer te recyclen, voorkomen zij juist dat het loszittende snot eeuwig blijft circuleren. Een neussnuit is dus eigenlijk de muziek der beschaafdheid. Het behoedt de omgeving voor de continue confrontatie met de alom aanwezige bacteriën in een slijmerig jasje. Bij een neussnuit is deze ongure confrontatie slechts van eenmalige aard.

Bovendien heeft het professioneel neussnuiterschap als voordeel dat je altijd zo’n prachtig exemplaar doek in je zak draagt. En als je dan weer eens voorgoed afscheid van iemand moet nemen, of je in een oorlog- of vredessituatie bevindt, heb je tenminste het juiste gebruiksvoorwerp bij je.


Brankele Frank

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons