"Niets nieuws (fragment 1)" door Mirjam Dijkema

Mirjam Dijkema onderzoekt op eigenzinnige wijze het fenomeen censuur in de media. " />

"Niets nieuws (fragment 1)" door Mirjam Dijkema

Mirjam Dijkema onderzoekt op eigenzinnige wijze het fenomeen censuur in de media. " />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Niets nieuws

Artikel Mirjam
Mail

◊ entree

Entree

Gedurende het hele jaar zal hard//hoofd in het kader van zogenoemde Late Night Café's samenwerken met Entrée. De zes edities van het Late Night Café zijn elk gekoppeld aan een eigen thema. Elke editie wordt aan twee van onze redactieleden de opdracht gegeven een bijdrage te leveren, geïnspireerd op het thema van de betreffende avond. Het resultaat hiervan verschijnt op onze website en zal op de Late Nights eveneens onderdeel uitmaken van het programma.


"Niets nieuws (fragment 1)" door Mirjam Dijkema

Wat zien we?
Een triptiek van kranten op houten panelen.

Wat is het idee erachter?
Voor hard//hoofd ben ik nieuws-illustratrice: ik geef wekelijks door middel van een illustratie mijn visie op een actueel nieuwsbericht. Voor Entree wilde ik het thema 'Het Geheim' combineren met mijn werkzaamheden voor hard//hoofd. Je kan "Niets Nieuws" op tal van manieren uitleggen, maar de basis van dit werk is censuur. Censuur gebeurt overal. Hoewel nieuws in de krant met een gevoel van 'waarheid' wordt gepresenteerd, ben ik mij er erg van bewust dat nieuwsberichten niet objectief zijn. Krantenberichten zijn kortom ook een vorm van censuur. Tot slot is mijn keuze voor het gebruik van de triptiek weer een verwijzing naar religie.

Hoe ging je te werk?
Ik heb allerlei manieren en technieken onderzocht om censuur op een 'letterlijke' manier in kranten toe te passen: krassen, scheuren, verven, nieten, lijmen, plakken, verknippen etc. Op het linkerpaneel is de krant onder andere ingesneden, wat transparantie lijkt te veroorzaken: onderliggende pagina's worden namelijk zichtbaar, maar in feite maakt het alles onleesbaar.
Op het middelste paneel is de censuur toegepast door vermenging: verschillende pagina's worden naast elkaar zichtbaar. Ik heb zelfs verschillende kranten met elkaar verweven.
Het rechterpaneel is voornamelijk gecensureerd door toevoeging van elementen (verf, andere lagen krant).


"Niets nieuws (fragment 2)" door Mirjam Dijkema


"Niets nieuws (fragment 3)" door Mirjam Dijkema

___________

Aanstaande vrijdag 29 oktober vindt de tweede editie van Late Night Café plaats in het Concertgebouw te Amsterdam. In relatie tot het thema van deze avond, "Het Geheim", onderzocht Mirjam Dijkema op eigenzinnige wijze het fenomeen censuur in de media.


Mirjam

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons