Niet alleen vanwege de gevatte dialogen, het knappe acteerspel en Justin Timberlake. " /> Niet alleen vanwege de gevatte dialogen, het knappe acteerspel en Justin Timberlake. " />
nieuwsbrief
menu Asset 14

The Social Network

Journalistiek Lynn
Mail

Wat een briljant idee: maak een controversiële film over een controversieel netwerk dat een half miljard hyperzelfbewuste leden heeft die voornamelijk hun vrienden en zichzelf bekijken – en het kan niet anders of je trekt wereldwijd een half miljard bezoekers, give or take a few.

Rolling Stone heeft The Social Network, de speelfilm over Facebook-oprichter Mark Zuckerberg die deze week in Nederland in première gaat, al "de definiërende film van het decennium" genoemd. Generaliseren is ook een vak. Geloof het of niet, er zijn ook nog ruim vijf miljard mensen in de wereld die niet op Facebook zitten, maar de film is inderdaad zeer de moeite waard. Niet eens zozeer vanwege het verhaal, dat inmiddels aardig bekend en ook redelijk standaard Hollywood is: jonge nerd heeft briljant idee, gaat over lijken, en heeft succes. Ook niet alleen vanwege de zeer gevatte dialogen (geschreven door The West Wing's Aaron Sorkin) of het knappe spel van Jesse Eisenberg, die Mark Zuckerberg speelt. Zelfs niet alleen omdat Justin Timberlake erin zit (met een overigens opmerkelijk opgeblazen kop).

Wat de film het meest fascinerend maakt is dat het weliswaar fictie is, maar dat de meeste kijkers de bioscoop zullen verlaten met het idee zojuist een historische documentaire te hebben gezien. Die pretentie hebben de makers niet en je wordt ook nergens op het verkeerde been gezet. Maar net zoals veel mensen wanneer ze aan de Holocaust denken, beelden uit Schindler's List voor zich zien, zo zal The Social Network het toekomstige debat over de merites van Facebook en intellectueel eigendom informeren.

Het verschil tussen feit en fictie doet er dan welbeschouwd niet meer toe; de Facebookgeneratie heeft haar eerste document, en dat document draait nu in de bioscoop.


Lynn

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons