Zou het leven niet veel leuker zijn wanneer we onze gevoelens konden vertalen in dramatische liefdesliederen en vrolijke choreografieën? " /> Zou het leven niet veel leuker zijn wanneer we onze gevoelens konden vertalen in dramatische liefdesliederen en vrolijke choreografieën? " />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Musicals

Journalistiek Sanne Rispens
Mail

Bij het woord 'musical' zullen de meeste mensen angstbeelden krijgen van commerciële Joop van den Ende-shows als Tarzan en Miss Saigon waarin de zoetgevooisde Chantal Janzen immer de hoofdrol vervult, of suikerzoete Hollywoodproducties als The Sound of Music en Mary Poppins. Nu moet ik toegeven dat ik vooral The Sound of Music af en toe best kan waarderen, vooral als ik op Tweede Kerstdag aangeschoten voor de televisie hang – maar er bestaan zeker musicals zonder Julie Andrews en Nederlandse entertainers van het B-garnituur - musicals met geweldige muziek en bijzondere acteurs.

Denk bijvoorbeeld aan Tim Curry (de fucking enge clown uit It) als Frankenstein-achtige dokter in travestie in The Rocky Horror Picture Show (1975), de vele klassiek geworden composities als 'I Got Life' en 'Let The Sunshine In' uit anti-Vietnam pamflet Hair, en cultregisseur John Waters’ hilarische Grease-parodie Cry Baby (1990, met een jonge Johnny Depp).

Hoewel deze voorbeelden allemaal wat ouder zijn, is de musical populairder dan ooit. Baz Luhrmahn maakte in 2001 furore met Moulin Rouge!, een postmodern sprookje gesitueerd negentiende-eeuws Parijs. In dit visuele spektakel komen onverwachte nummers als 'Like a Virgin' en 'Roxanne' voorbij, maar er zijn ook bijdragen van Beck, David Bowie en Rufus Wainwright.

De populariteit van de vrij commerciële Amerikaanse serie Glee, waarin de acteurs om de haverklap in koor beginnen te zingen, is ook een duidelijk teken dat de musical nog springlevend is. En waarom ook niet? Zou het leven niet veel leuker zijn wanneer we onze gevoelens konden vertalen in dramatische liefdesliederen en vrolijke choreografieën? Dat je bij een bindingsangst-crisis uitbarst in 'I Don’t Know How To Love Him' (Jesus Christ Superstar), of tijdens een lange wandeling 'Ease on Down the Road' (The Wiz) aanheft.

Probeer dus je vooroordelen opzij te zetten en geniet van alles wat er bij een goede musical hoort: camp, kitsch en geweldige liedjes die je nooit meer uit je hoofd krijgt.


Sanne Rispens

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons