Beeld: Merel Kamp

Thee met maar liefst dertien verschillende ingrediënten per zakje, en opmerkingen op het label die zo onbegrijpelijk zijn dat je na het lezen zin hebt in een flinke borrel." />

Beeld: Merel Kamp

Thee met maar liefst dertien verschillende ingrediënten per zakje, en opmerkingen op het label die zo onbegrijpelijk zijn dat je na het lezen zin hebt in een flinke borrel." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Yogi Tea

Journalistiek Merel Kamp
Mail

"We can learn form a tree how to live in ecstasy", lees ik op het label van m'n theezakje. Deze zinsnede verwart me en ik geraak in een ongewilde overpeinzing. Leven bomen in ecstase? Bomen staan toch alleen maar wat? Zelfvoorzienend zijn en zelfgenoegzaamheid leer je van een boom. Hoogstens. Stramheid. Wat is eigenlijk de definitie van ecstase? Ik spreid mijn armen en steek ze in de lucht. Ik laat ze langzaam en natuurlijk - zo lijkt me - heen en weer wiegen. De waterkoker slaat af. Tak. Ik laat m'n armen enigszins beschaamd zakken en schenk heet water in de theepot.

Beeld: Merel Kamp

Er zijn de theezakjes van Celestial Seasonings. Een chique theemerk met een merkwaardige en wat mij betreft pretentieuze naam. Op die labels vind je echter gewoon citaten van grote geesten. De saaiste citaten van deze grote geesten, want ze moeten iedereen inspireren en mogen niemand tegen de borst stuiten.

Maar dan is er Yogi Tea. Een theemerk dat het heeft gepresteerd om elk theezakje vergezeld te doen gaan van een opmerking op een bordeauxrood label, die je simpelweg verstomd doet staan. Soms zijn de opmerkingen zo onbegrijpelijk dat je na het lezen zin hebt in een flinke borrel om de verwarring te vergeten: "When you are in tune with the unknown, the known is peaceful." In al de jaren dat ik filosofie studeer is deze redenering ongeëvenaard. De begrippen redelijkheid en waanzin worden door Yogi Tea, onder het mom van spiritualiteit en diepzinnigheid, permanent opgeschort en opgerekt, van binnenuit kapotgemaakt en van buitenaf aangevuld. Zoiets denk ik althans.

De onvermijdelijke vraag dient zich aan: “Waarom koop je het dan?” Omdat Yogi Tea lekker is. Zo simpel is het. Yogi Tea is een van de weinige theeën met maar liefst dertien verschillende ingrediënten per smaak. In een zakje Bright Mood bijvoorbeeld, treffen we: kaneel, gember, venkel, anijs, zoethout, sinaasappelschil, sinaasappelextract, lavendel, fenegriek, kaneel extract, zwarte peper en kruidnagel. Dat is niet mis. Al deze ingrediënten zijn van ‘gecontroleerde biologische teelt’, zegt de verpakking. Ieder pakje pretendeert bovendien een specifiek probleem of aandachtspunt aan te spreken met zijn heilzame werking. Daar geloof ik niet in, maar het is een leuke manier van thee uitkiezen. Zo heb ik op dit moment een pakje Women’s Balance in het keukenkastje staan. En het antwoord op de vraag die nu logischerwijs volgt, is: “Nee.”


Merel Kamp

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons