Job vindt circussen leuk en aardig, maar dan wel zonder dieren." /> Job vindt circussen leuk en aardig, maar dan wel zonder dieren." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Circus (deel 2)

Journalistiek Job Steggink
Mail

Het circus! Boing boing, tadaaaah! Geweldig! Ik weet nog van toen ik een klein kind was, in Spanje: een geweldig circus! Exotisch, met slangenvrouwen die zich letterlijk in de knoop konden leggen, vliegende acrobaten met zesvoudige salto's, olifanten die gewoon op hun achterpoten konden staan, leeuwen die door brandende hoepels sprongen, paarden die eleganter dan een prinses door de piste huppelden en natuurlijk de clowns die zo dom waren dat je niet meer kon bijkomen van het lachen.

Clowns, slangenvrouwen, vliegende acrobaten, allemaal geweldig. Maar dieren in het circus? Tegenwoordig weet ik wel beter: vermijden die shit! Als je ook maar een beetje nadenkt (en een beetje research doet) kun je nagaan dat al die circusbeesten waarschijnlijk een ontzettend kutleven hebben. En dat allemaal voor een beetje vermaak. Ze leven in krampachtig kleine vertrekken, worden ontzettend mishandeld zodat ze de trucjes ook echt gaan doen (want ja, anders krijg je een ijzeren staaf in je maag gepord) en als ze wel een keer in opstand komen, wordt dat meestal beloond met een kogel in de kop, omdat ze dan opeens een gevaar voor de omgeving zijn... Droevig gewoon.

Daarom is mijn tip: vermijd elk circus dat de toeschouwer probeert te vermaken door het tentoonstellen van dieren die eigenlijk vrij in de natuur horen te lopen. Ga in plaats daarvan bijvoorbeeld naar het prachtige Cirque du Soleil. Echt wonderbaarlijk en er komt geen dier aan te pas. En dan nog een tip voor de Nederlandse overheid: Verban het gebruik van wilde dieren in circussen in Nederland! Vele landen zijn ons al voorgegaan.

Mocht je het nou helemaal eens zijn met deze tip (en waarom ook niet?) dan heb ik hier nog een tip: op deze website staat een petitie voor een verbod van wilde dieren in circussen: http://wildedierendetentuit.nl.

Neem een kijkje en, als je wilt, teken de petitie. Boing boing, tadaaaah!


Job Steggink

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons