Passie, daar drinken we op!" /> Passie, daar drinken we op!" />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Passie turven

Journalistiek Joost
Mail

Nu al de grootste kanshebber voor de verkiezing van het meest misbruikte modewoord van 2010: 'passie'. Komt met name voor in realityprogramma's met een competitiegehalte, en meer specifiek de subset daarvan met een kookinslag. Het woord wordt gebruikt op twee gerelateerde maar niet exact dezelfde manieren:

1) Zoals men vroeger het woord 'hobby' bezigde: “koken is mijn grote passie.” Het woord 'hobby' is inmiddels bezoedeld door connotaties met de linkse kerk, en bovendien een anglicisme dat in deze versterkt nationalistische tijden niet meer door de beugel kan.

2) Op de plek waar men vroeger het woord 'enthousiasme' gebruikte: “ik wil passie zien in je gerechten.” Reality-tv vereist nu eenmaal de overtreffende trap van elke emotie: gewoon verdriet is niet genoeg, te tranen moeten biggelen. Gewoon 'enthousiasme' is simpelweg te vlakjes, en het zal niet lang meer duren voordat ook 'passie' zo ver gedevalueerd is dat er een sterkere variant in gebruik moet worden genomen.

Ik heb zelf inmiddels een passie voor 'passie' ontwikkeld. Elke keer als ik het woord hoor, voel ik me door een welhaast Pavloviaanse reactie gedwongen het heel hard na te schreeuwen naar de tv. Van de eerste aflevering van de Nederlandse versie van Masterchef heb ik zodoende zeker de helft niet verstaan – nadat het woord voor de twintigste keer viel ben ik gestopt met tellen.

Mijn tip voor jullie is het passie-drinkspel. Waar de drinking games voor de meeste tv-series gestoeld zijn op alleen voor de incrowd grappige weetjes over de reeks (“neem een slok elke keer dat Mulder zonnebloempitjes eet”, voor de liefhebber), zijn de regels in dit geval weldadig in hun eenvoud. Zoek je meest uitbundige vrienden bij elkaar en kijk naar een Nederlandse kookcompetitie. Neem een slok alcoholische drank bij elke keer dat het woord 'passie' valt. Drink een glas leeg als iemand een van de volgende synoniemen gebruikt: 'hobby', 'enthousiast', 'hartstocht', 'gedreven', 'geestdrift'. Maar dat gebeurt dus nooit.


Joost

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons