Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: poëtische treurnis in de verhalen van Anatoli Gavrilov." /> Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: poëtische treurnis in de verhalen van Anatoli Gavrilov." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Een nieuwe Rus

Journalistiek Bart Verbunt
Mail

Toepasselijk uitgegeven in de reeks 'Nieuwe Russen', waarvan Anatoli Gavrilov nummer 4 is. Ik moet bekennen dat ik nummer 1 t/m 3 nog niet gelezen heb, dus er zit een onzeker element in deze tip.

Gavrilov is een Russische korte verhalenschrijver die zich onderscheidt van de bekende Rusissche schrijvers en dichters omdat hij nog leeft. Wie weet er immers dat de Rusissche literaire geschiedenis niet is opgehouden bij Tolstoy, maar nog springlevend is? Is het feit dat hij uit Rusland komt trouwens van belang? Misschien. Al zijn verhalen spelen zich af in kleine dorpen, die vergeven zijn van beton, industrie en tuig dat zich letterlijk dood verveelt. De bewoners bezwijken bijna onder de last van een roemrijk communistisch verleden.

Het is alsof een land de blues zingt. De personages in En de zon komt op en 53 andere verhalen zijn kansarm, teleurgesteld en doorgaans berustend. Ze worden echter met zo'n kernachtige zakelijkheid neergezet dat hun groot en klein leed normaal wordt, en de lezer zich pardoes in hun belevingswereld bevindt. Gavrilovs zinnen zijn afgemeten. Hij gebruikt geen woord teveel maar bedient zich op meesterlijke wijze van tempo, wrange humor en rake beeldende beschrijvingen. De onverholen treurnis wordt bijna poëzie.

De zwarte ijsbreker breekt het zwarte ijs, de lichtblauwe schilfers schitteren in de felle maartzon.
IJs. Bergen ijs tot aan de horizon.
Trouwens, nog even en het vaarseizoen is afgelopen.
Mijn ouders zaten ook in het ijs: vader op een ijsbreker, moeder in het mortuarium.

fragment uit: 'IJs'

Anatoli Gavrilov, En de zon komt op en 53 andere verhalen, Uitgeverij Douane


Bart Verbunt

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons