Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: Dit is niet gênant, dit is pure levensvreugde. " /> Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: Dit is niet gênant, dit is pure levensvreugde. " />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Zingen op de fiets

Journalistiek Rutger Lemm
Mail

Ik luister altijd muziek op de fiets en hierbij staat mijn iPod standaard op shuffle. Nu zal een filosoof zeggen: “Ah, dat is typisch voor deze postmoderne tijd, waarin genres en andere grenzen vervagen en met name de jeugd een steeds eclectischere smaak ontwikkelt.” Maar het is gewoon heel prettig om jezelf te laten verrassen door de willekeur van dat apparaat. Soms werkt het niet, zit ik vast in de rare bonustracks van vage bandjes en gaat mijn hand telkens weer naar mijn zak om het nummer over te slaan.

Maar soms is mijn iPod ongelofelijk op dreef en speelt hij een prachtige opeenvolging van perfect passende nummers, met naadloze overgangen, zoals ik vroeger ook altijd secuur te werk ging als ik een mixtape voor een meisje maakte.

Het is op zo’n moment dat ik onwillekeurig begin mee te zingen met liedjes die zich jarenlang in de krochten van mijn muziekcollectie hebben opgehouden. Het begint voorzichtig, maar al snel ben ik ongegeneerd voluit aan het meebrullen met Tom Waits (met aangezette rokersstem) of doe ik in een belachelijke kopstem de achtergrondkoortjes van The Beatles. In het begin stopte ik hier even mee als voorbijgangers me tegemoet kwamen, wat resulteerde in vreemde pauzes in de teksten, maar inmiddels schaam ik me nergens voor. Als ik dronken ben dans ik er ook bij. Dan trommel ik op het stuur van mijn fiets, richt me op van mijn zadel en schud mijn heupen. Ik ben al bijna thuis, maar ik fiets nog even om.


Rutger Lemm is schrijver, grappenmaker en scenarist. In 2015 verscheen zijn debuut, 'Een grootse mislukking'. Hij is een van de oprichters van Hard//hoofd.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons