Foto's: Mariska Kok Een drieluik in video, tekst en beeld over een en hetzelfde onderwerp. Hard//hoofd is jarig en dus is het onderwerp taart. " /> Foto's: Mariska Kok Een drieluik in video, tekst en beeld over een en hetzelfde onderwerp. Hard//hoofd is jarig en dus is het onderwerp taart. " />
nieuwsbrief
menu Asset 14

video/tekst/beeld over taart

Beeld Videoredactie
Mail

Een drieluik in video, tekst en beeld over een en hetzelfde onderwerp. Hard//hoofd is jarig en dus is het onderwerp taart. De fantastische film noir animatiefilm 'Key Lime Pie' gaat over de fatale obsessie van een man met de citruskwarktaart. Hiske Versprille beschrijft de weg naar de allerfeestelijkste verjaardagstaart (met recept). Beeldend kunstenares Mariska Kok laat ons vertwijfeld achter met de sporen van een feest.


Trevor Jimenez, 2010

------
Iets te vieren...?

Over het algemeen weet ik mijn hardnekkige infantiliteit redelijk succesvol de kop in te drukken. Maar waar ik, ook bij het koken, altijd mijn best doe in vredesnaam een beetje subtiel en genuanceerd te werk te gaan, gooi ik die gereserveerdheid onmiddellijk het raam uit als het om een verjaardagstaart gaat.

Een verjaardagstaart moet mierzoet zijn, moddervet en bij voorkeur blauw. Goede verjaardagstaarten bestaan in mijn boekje uit acht lagen biscuit verdeeld over minstens twee verdiepingen, belegd met marsepein en paarsgekleurde boter en heel veel vieze slagroom uit een bus. Er liggen smarties en eetbare parels op en rozerode spekken. Tussen dit geweld staan plastic hijskranen, barbiepoppen, bruidsjurken, Bob de Bouwer en een grote roze fallus. Elk stuk van het taartmonster betreft een volwaardige, zij het zeer ongezonde maaltijd, met gesuikerde hazelnoten en half-transparante gekonfijte kersen en mokka en chocoladeblaadjes en “gefeliciteerd jarige!” in bladgoud op witte marsepein. De kaarsjes druipen oneetbare, geelgroene was over de slagroom. Chinees vuurwerk schroeit de wenkbrauwen van de jarige af tot de schedel. De slagroom wordt zurig in je haar.

Taart! Taart! Geen suikerarme kruidkoek, geen grijsbruine appeltaart, neen, Een Übertaart moet er gebakken worden. Kruimelige chocoladekoekjesbodem met dikke, frisse limoenvulling en een tandvleesklauwende ijsberg van plakkerige merengue met lichtgevend groene kiwimuntsaus. Dat zal de jarige leren!

Voor de taart:
- Een middelgrote springvorm, ingevet
- Een rol chocoladebiscuit (die donkerbruintjes met suiker er op)
- Een half pakje boter, gesmolten
- 500 ml crème fraîche
- Een blik gezoete gecondenseerde melk (staat bij de koffiemelk)
- Sap van 1,5 citroenen en 3 limoenen
- 6 volle eetlepels suiker
- 6 eiwitten

Voor de saus:
- 2 kiwi’s
- Een handje muntblaadjes
- 2 eetlepels suiker
- Sap van een halve citroen

- Stamp de koekjes tot kruimels en meng ze goed met de gesmolten boter.
- Doe de kruimels in de springvorm en stamp ze heel goed aan; bijvoorbeeld met pureestamper of een fles met een platte bodem.
- Kook het citroen- en limoensap in tot de helft. Meng het ingekookte sap eerst met gecondenseerde melk en dat weer met de crème fraîche. Giet het op de koekbodem en maak glad met een pannelikker. Zet even in de koelkast om op te stijven.
- Verwarm de oven voor op 200 graden, en zet als je kunt de grill aan. Klop de eiwitten en suiker stijf met een mixer. Je moet de kom op z’n kop kunnen houden zonder dat de merengue er uit valt! Haal de springvorm uit de koelkast en doe het stijfgeklopte eiwit op het mengsel. Je kunt nu mooie punten en figuren in het eiwit trekken met een mes. Zet de taart vervolgens in de voorverwarmde oven tot hij een bruin korstje heeft (houd goed in de gaten dat hij niet verbrandt als je de grill aan hebt!). Laat afkoelen en verwijder de springvorm.
- Voor de saus pureer je de geschilde kiwi's met de munt, suiker, citroensap en een scheutje water.

Hiske Versprille, 2010

------
Taart


Foto's: Mariska Kok, 2010


Videoredactie

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons