Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: weg met zure lappen, biggetjes en heksehyls, koop gewoon weer eens authentiek suikergoed." /> Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: weg met zure lappen, biggetjes en heksehyls, koop gewoon weer eens authentiek suikergoed." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Oudhollandsch Snoep

Journalistiek Elon Heymans
Mail

Vorige week ik was ik naar de tandarts. Ik hou niet van de tandarts. Ik bedoel, hij is best een goede peer, maar ik hou er gewoon niet van als iemand met allerhande gereedschap in mijn mond loopt te poeren. Terwijl hij aan het poeren is, bewegen mijn ogen afzonderlijk in verschillende richtingen onder trillende oogleden. Ik klem mijn wit beknokkelde handen stevig om de armleuningen heen en mijn benen maken spastische schokken.

Aan het eind van de behandeling geef ik de tandarts een slap handje en slenter ik weg alsof ik zojuist misbruikt ben. Ik zin op wraak. Ik zal het ‘m godverdomme betaald zetten. Daarom fiets ik niet direct naar huis, waar mijn moeder een boterham met kaas voor me klaarmaakt en me geruststellend over m’n bol strijkt; nee, ik fiets langs huis en draai de hoek om. Bij het volgende blok zet ik mijn fiets vast tegen de pui van het Oud-Hollandsch Snoepwinkeltje.

Chocoladespek, perendrups, zoethout, jodevet, toffees, stroopsoldaatjes, gomballen en nog een hele zwik aan authentieke suikerwaren, waar ik de bizarre namen niet van onthouden kan. Het snoep van tegenwoordig heeft bijna altijd dezelfde rubberachtige consistentie en chemische smaak; nee, doe mij maar het echte snoepgoed. Grote glazen potten met indrukwekkende inhoud klimmen langs de muur omhoog en terwijl ik zonder aarzeling de ene pot na de andere aanwijs, merk ik dat ik nauwelijks boven de toonbank uitkom. Als ik afreken wenst de eigenaresse mij veel snoepplezier.

Thuis klim ik op de bank. Terwijl mijn voeten bungelend in de lucht hangen, vouw ik geconcentreerd een bruinpapieren puntzakje open. Stilletjes ga ik aan de slag, de inhoud afwisselend wegkauwend en zuigend. Die vervelende tandarts ben ik allang weer vergeten.


Elon Heymans

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons