Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: Luister naar het getik van je verwarming. " /> Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: Luister naar het getik van je verwarming. " />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Onbedoelde muziek

Audio Floris Solleveld
Mail

Er was een tijd dat ik in een portiershok zat en daar naar avantgarde- muziek luisterde. Dat leidde tot reacties als “goh, die deur zit wel vast” (Jason Eckhardt, After Stella) en “oh, is dat muziek. Ik dacht dat dat geluid van buiten kwam” (lang klarinetakkoord in Quatuor pour la fin du temps). En dat was niet ironisch bedoeld. Als je er niet op voorbereid bent, klinkt atonale muziek al gauw als geluid.

Beeld: Partituur van 'Stripsody', Cathy Berberian, ill. Robert Zamarin

Je kunt het ook omkeren. 'If a sound irritates you, listen closer.' Een piepende deur is eigenlijk een machtig interessant geluid. Je kunt een prachtige toon genereren door met een sleutel op een koperen deurknop te tikken, en een opzwepend ritme door een massieve grillpan op het fornuis te laten staan terwijl daaronder de wasmachine centrifugeert.

Op feestjes en borrels waar mensen praten (je weet wel, praten, dat uitwisselen van aaneengeschakelde gedempte tonen en ruisklanken) kun je dooie momenten opvullen door te luisteren hoe de verschillende spraakritmes uit verschillende hoeken door elkaar heen lopen, en hoe door die samenklank woorden en zinnen ontstaan die geen van de sprekers in de mond heeft genomen. Wel oppassen met gniffelen, en je gesprekspartner niet laten merken dat je eigenlijk naar muziek aan het luisteren bent.

De beste onbedoelde muziek hoorde ik ooit in Potsdam, waar een groep stratenmakers tegelijkertijd op tegels aan het hameren was. Ook een ontvouwende hoogwerker, met de continue lage duduk-tonen uit de aandrijving, de snerpende uithalen van de scharnieren en de piep-piep-piep-beat van de aansturing mag er wezen. Maar de keer dat ik de brug bij het NEMO als percussieinstrument gebruikte, zag ik wel een beschaafde heer op leeftijd naar zijn voorhoofd wijzen.

Video: Cathy Berberian's Stripsody


Floris Solleveld is Hard//hoofd-redactielid en overdag historicus en filosoof. Tussendoor tekent hij met inkt en penseel en schrijft over interdisciplinaire podiumkunsten. Of over politiek. Soms ook poëzie.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons