Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: digitale televisie is toch zo slecht nog niet." /> Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: digitale televisie is toch zo slecht nog niet." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Digitale televisie on demand

Journalistiek Rob Veugelaars
Mail

Mijn generatie houdt van vernieuwing. Sterker nog, we weten niet beter. Ieder jaar verdubbelt de snelheid van computers, wordt er een nóg vettere, dunnere, hippere iPhone/book/pad uitgebracht en breekt de filmindustrie van Hollywood het ene na het andere budgetrecord om ons te kunnen blijven voorzien van special effects waar zelfs wij nog van opkijken.

Toen het televisiemedium na lange tijd eindelijk aan wat broodnodige vernieuwing begon, leek mij dit dan ook de perfecte aanleiding voor een feestje. Opvallend genoeg bespeurde ik bij de jeugdige medemens om mij heen een schokkende hoeveelheid conservatisme na de komst van digitale televisie. Waar goedbedoelende UPC-medewerkers gratis en onaangekondigd (bij wijze van verrassing) een prachtige mediabox kwamen afleveren, werd de deur maar al te vaak in hun verbouwereerde snoetjes dichtgesmeten. Mijn "Let's go digital and dance the night away while enjoying 200+ channels on cable!"-feestje werd afgelast wegens gebrek aan interesse. Ontdaan was ik. En in de war. Totdat ik merkte dat 100 van de 200+ kanalen wel erg vaak te kampen hadden met signaalverlies. Het was vaak zelfs zo erg dat ik op den duur de kabel weer direct in de tv plugde. Jammer, maar de wereld bleek gewoon nog niet helemaal klaar voor deze nieuwe vorm van home entertainment.

Ik schrijf dit stukje dan ook niet om het fenomeen 'digitale televisie' in zijn geheel te promoten. Het enige wat ik je zou willen adviseren is af en toe die media box in te pluggen en op het knopje "On demand" te drukken. Je vindt hier de gekste gratis programma's uit vervlogen tijden. Zo geniet ik persoonlijk van een afleveringetje Alfred Jodocus Kwak na het eten en ga ik de deur niet meer uit zonder een portie Bassie & Adriaan achter de kiezen. Een schat aan klassieke televisie die je kan bekijken wanneer je maar wil! Grappig eigenlijk. Met al haar mankementen heeft Digitale TV de hulp van vroegâh nodig om voor mij nog enigszins relevant te zijn. Maar de schat aan gratis nostalgische televisie is dan ook wel meteen fantastisch.


Rob Veugelaars

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons