Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: eet een granaatappel als je ziek bent." /> Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: eet een granaatappel als je ziek bent." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Granaatappel bij griep

Journalistiek Hiske Versprille
Mail

Als je deze zin leest en herleest, maar het na de derde keer nog steeds niet helemaal duidelijk is wat er staat, heb je waarschijnlijk net als ik De Irritante Herfstgriep opgelopen. Die verduivelde, snotterige waggelverkoudheid waar Meneer de Koekepeer het over had toen hij zei: “Ik ben vandaag wat hangerig. Komt zeker door het weer.” Koortsig en duizelig, gammel op de benen en te lamlendig om iets te doen, maar wakker genoeg om je daar stierlijk bij te vervelen. Halverwege elke gedachte weet je niet meer hoe je die bent begonnen en als je eindelijk besloten hebt wat het plan van aanpak is, moet je zo belachelijk hard niezen, dat het lijkt alsof je vijf minuten in de tijd bent teruggeblazen. Ad infinitum. Je verstopt je hoofd dus maar weer in het kussen, en fluistert schor “wee bij”.

Dat soort dingen gebeuren en je hebt je er maar aan over te geven. Het devies is natuurlijk je ziek te melden bij alles wat je die dag had moeten doen, lamlendig voor de bak te gaan hangen, kopjes thee te drinken en je zorgen te maken over de verzaakte verplichtingen. Maar dat wist je natuurlijk ook al. Daarom hierbij een extra tip voor een middag doorgebracht tussen de doorgesnoten zakdoeken; zorg dat je een granaatappel bij de hand hebt. Of stuur iemand er op uit om er een voor je te kopen. Ze liggen nu bij de meeste natuurwinkels.

Een granaatappel eet je met een speld of naald. Je snijdt het ding in tweeën en bewondert het prachtige binnenste; honderden felrode cellen tussen witte spelonken. Met je speld steek je edelsteentje voor edelsteentje uit je zomerse schat en eet ze op. Kijk wel uit dat je niet in je tong prikt. Dit ritueeltje duurt vreselijk lang, en is precies de bezigheidstherapie die wij in onze toestand nodig hebben. Het geeft een diepe voldoening de vrucht langzaam leeg te prikken en de zoetzure compartimentjes een voor een op te sabbelen. Ik was er zelf het hele tweede seizoen van Extras (nog een tip voor als je ziekig bent) mee zoet, en voelde me naderhand alsof ik Waarlijk Iets Goeds had gedaan.

Granaatappels zijn inderdaad ook nog eens heel goed voor je: vol vitaminen en anti-oxidanten. Ik schijn helaas plotseling te zijn vergeten wat vitaminen en anti-oxidanten ook al weer zijn, en ik voel me te beroerd om het op te zoeken.


Hiske Versprille

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons