Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: gitarist Eddie Hazel speelde tien minuten lang alsof zijn moeder net was overleden." /> Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: gitarist Eddie Hazel speelde tien minuten lang alsof zijn moeder net was overleden." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Play like your momma just died

Journalistiek Bart Verbunt
Mail

Het is de moeite waard om de waanzinnige weidse vertes van George Clinton en zijn band Funkadelic helemaal te verkennen, maar dit nummer is een goed begin. Ik heb het over de titeltrack van het album Maggot Brain. George Clinton was de soeverein van zijn eigen genre in de jaren zeventig. Wat eens R&B was, vormde deze creatieve gek om tot LSD op vinyl. Vaak funky, maar niet altijd. Hij bewoog zich met groot gemak over de grenzen van conventies en verzamelde uitmuntende muzikanten om zich heen in twee formaties: Parliament en Funkadelic. Voor het begin van Maggot Brain ontlokte hij aan gitarist Eddie Hazel een duizelingwekkende, tien minuten durende gitaarsolo, door hem te vertellen dat hij moest spelen alsof hij net gehoord had dat z’n moeder was overleden.

Eddie Hazel jamde zichzelf naar eenzame hoogtes en kwam kort daarna ten val door drugs. Zoals het een briljant muzikant betaamt, lijkt het wel. Zijn verslaving had hem al eerder de bijnaam ‘Maggot Brain’ opgeleverd en resulteerde in ruzies met Clinton. In 1974 ging hij een jaar de bak in en tegen het eind van de jaren ’70 was hij min of meer afgeserveerd.

Voor de liefhebbers is er nog een soloalbum dat Hazel in 1977 opnam, getiteld Game, Dames and Guitar Thangs. Grote roem is uitgebleven en Eddie Hazel is door een leverziekte uiteindelijk langzaam weggekwijnd. ‘Maggot Brain’ is echter een onvergetelijk testament van een man die gitaar speelde alsof zijn vingers in brand stonden en alleen de snaren verkoeling gaven.


Bart Verbunt

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons