Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: Soms kan je er beter niet omheen draaien..." /> Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: Soms kan je er beter niet omheen draaien..." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Zeggen waar het op staat

Journalistiek Anna van Leeuwen
Mail

De dierenwinkel bevat, naast het konijnenvoer waar ik voor kwam, nogal wat dieren. Zo is er de kluwen muisjes met zaagsel, huppelen er ontroerend pluizige konijntjes en exotische vogeltjes kwetteren als een overspannen autoalarm. Bij hen stond ik even stil toen ik zag dat er een kleurrijk vogeltje morsdood op de grond lag in Mevrouw Stemband-stand.

Ik begreep meteen dat ik hiervan melding moest maken, op een tactische manier. Ik wilde namelijk niet dat mijn melding als een klacht zou klinken (“Probeert u dode vogels te slijten?”) en ik wilde de dierenwinkelman niet choqueren met het slechte nieuws (“Dood en verderf!”).
Bij het afrekenen van 1,5 kilo konijnenbiks verklaarde ik daarom terloops: “Een van uw vogeltjes is van z’n stokje gevallen...”
“Van z’n stokkie gevallen?” vroeg de man verbaasd.
“Ja”, zei ik.
“O?” vroeg hij.
“Ja, die ligt gewoon... op de grond”, legde ik uit.
Het werd er de dierenwinkelman niet duidelijker op.
“Op de grond?”
“Nou, in de kooi, bedoel ik.”
“O?” vroeg hij nogmaals.
En nu had ik kunnen zeggen: “Ja, want dat vogeltje is dus kortom dood.” Maar dat deed ik niet, want eufemismen werken vast averechts als je ze moet uitleggen.
“Connie!” riep de man.
“Ja?” riep Connie achterin de dierenwinkel.
“Kijk eens bij de vogels, eentje is van z’n stokkie gevallen!”
“O?” vroeg Connie. En terwijl Connie ging kijken, sloop ik snel de winkel uit met mijn konijnenbiks, zodat ik er niet naast hoefde te staan als Connie zou roepen: “Ja, hallo, die is gewoon dood hoor!”


Anna van Leeuwen is Hard//hoofd-redactielid, freelance kunstjournalist en schrijft korte verhalen. Ze zou graag een alpaca hebben voor op haar balkon. Alvast bedankt.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons