Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: Een bedrieglijk eitje. " /> Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: Een bedrieglijk eitje. " />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Los ei

Journalistiek Malu
Mail

Tot voor kort was ik ervan overtuigd dat mijn zogenaamde "losse-ei-techniek" afkomstig was uit een obscure hoek van de Chinese culinaire wereld. Maar nee. Ik had natuurlijk weer totaal geen underground ontdekking gedaan. Het heet gewoon een "gepocheerd ei" en levert via google een oneindige hoeveelheid wereldwijde gerechten op.

Hoe dan ook! Een gepocheerd ei is een fascinerende samenloop van scheikundige wetten. Het laat een bedriegelijk hopeloos begin steeds weer verrassend succesvol aflopen, en heeft bovenal een smakelijk en esthetisch resultaat.

Een gepocheerd ei heeft grote kans van slagen door het systematisch volgen van onderstaande stappen:

- Verhit water in een roestvrijstalen pannetje tot het borrelend kookt (sommigen voegen een scheutje azijn toe voor meer scheikundig succes).
- Tik een rauw ei voorzichtig kapot en giet het in z'n geheel uit zijn schaal in een kommetje. (let op: kapotte dooier wordt een fiasco!)
- Roer met een lepel of spatel hard rond in het kokende water tot het water in een kolk blijft draaien.
- Giet dan het ei met één strakke handbeweging uit het kommetje in de kokende draaikolk.

... Een paar seconden lijkt het of alles verloren gaat in een onsamenhangende draderige witte brij, maar wonderlijk genoeg doen de eiwitverbindingen kort daarna hun werk en trekken het eitje samen tot een geinig omeletje. Peper, zout. C'est fini.

Om te voorkomen dat ik binnenkort dreigbrieven ontvang vanwege 26 mislukte of ontplofte eieren, zie allereerst hieronder Chef Pierre-Dominique die het hele proces nog eens audiovisueel uitlegt.

Bonne chance.


Malu

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons