Absurdist Ronald Snijders zet ons op verkeerde benen met een mysterieus verhaal." /> Absurdist Ronald Snijders zet ons op verkeerde benen met een mysterieus verhaal." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Normale Mensen II

Hoofdartikel Gastbijdrage
Mail

Duizendpoot

‘De duizendpoot die ik nu eenmaal ben noopt mij ertoe keuzes te maken’. Hij keek Ingrid lang aan. Ingrid keek Gerben lang aan. Samen keken ze elkaar lang aan. De telefoon ging niet – het was stil in de kamer. Plotseling begon de zon te schijnen in het gezicht van Gerben. Ingrid zag het gebeuren maar zei niets. Ze bleef Gerben strak aankijken. Vlak boven het hoofd van Ingrid begon het langzaam te regenen. Gerben, die tegen de zon in moest kijken, zag dat het op Ingrid steeds harder ging regenen, met af en toe flinke windstoten.

‘Ben je echt een duizendpoot?’ vroeg Ingrid plotseling, inmiddels tot op het bot doorweekt, maar nog wel geïnteresseerd in het verhaal van Gerben. Hij voelde zijn gezicht in de hete zon steeds feller verbranden. Lange tijd keek hij naar Ingrid. Zweetdruppels parelden langs zijn verhitte slapen. ‘Ja, ik ben een duizendpoot’, antwoordde hij toch nog onverwacht. Bij Ingrid was het intussen zo hard gaan waaien en regenen dat ze zich vast moest houden aan het meubilair, wilde ze niet de kamer uit worden gezogen. Gerben, die zijn lichaam insmeerde met factor 30 en een zonnebril had opgezet waardoor hij heel weinig kon zien, vroeg Ingrid of ze het gesprek ook op een andere dag konden voortzetten en dan liever ergens buiten met beter weer. Ingrid vond het goed en ging, na enige aanvankelijke aarzelingen, in een plas op het laminaat liggen, om uiteindelijk in een diepe slaap te geraken op weg naar de droom.

In de aanloop naar de première van zijn voorleesperformance 'Verkeerde Benen' op 25 september in Theater Bellevue levert Ronald Snijders (www.normalemensen.nl) eigenzinnige en soms ook geheimzinnige stukken bij ons in.


Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons