Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: de wereld kleurt camel deze herfst. Let erop!" /> Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: de wereld kleurt camel deze herfst. Let erop!" />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Camel

Journalistiek Eva
Mail

Nee, niet de sigaretten of het dier met een bult meer of minder dan een dromedaris. Camel is een kleur en camel is deze herfst belangrijk. Dat heb ik gehoord van de mensen die verstand hebben van mode en wie ben ik om ze tegen te spreken. Nu kan je het misschien nog niet opmerken, want er lopen slechts een paar early adopters in camel rond. Maar binnenkort schaffen duizenden mensen een nieuw camel-kleurig kledingstuk aan. Als je geen zin hebt om mee te doen met de camel-herfst, vermaak je dan met de studie van de aanstormende camel-parade. Modes zijn namelijk fascinerende virussen.

Het virus wordt meestal geboren op een catwalk en verspreidt zich dan via de autoritaire claims van moderedacteuren. Hun self-fulfilling prophecies helpen het een behoorlijk eind verder, maar zoals de meeste virussen verspreiden modes zich door sociaal besmettelijk gedrag. Al helemaal bij stedelijke hipsters, wat misschien iets te maken heeft met de bevolkingsdichtheid aldaar. In de beginfase is een virus slechts subtiel aanwezig, maar dan is er ineens dag waarop iedereen een Arrafat-sjaal, Wayfarer of jaren tachtig-legging heeft.

Vandaag telde ik nog maar twee camels in de binnenstad, maar over een maand zijn dat er, denk ik, twintig. Het virus heeft dan zijn tipping point bereikt: het omslagpunt, waarna de hoeveelheid camel-kleurigen ineens heel snel groeit (ook wel de plus-een-factor genoemd).

Tel elke dag de hoeveelheid camels en achteraf zul je de datum van het tipping point kunnen bepalen. Mail aan het einde van de herfst deze datum (en het betreffende verspreidingsgebied van het virus) naar eva@hardhoofd.com dan publiceren we de resultaten van dit onwetenschappelijke onderzoek.


Eva

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons