Beeld: Saskia de Brauw Een Chinese wijsgeer zei ooit: “We moeten terug naar een systeem waarin we met knopen kunnen communiceren.” " /> Beeld: Saskia de Brauw Een Chinese wijsgeer zei ooit: “We moeten terug naar een systeem waarin we met knopen kunnen communiceren.” " />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Binnenzee

Artikel Beeldredactie
Mail

Saskia de Brauw studeerde textiel aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Ze werkte afgelopen zomer vier weken in en rondom IJmuiden met vijf andere kunstenaars aan het project “Binnenzee”, waarvan dit het resultaat is.

De Brauw: "Een Chinese wijsgeer zei ooit: “We moeten terug naar een systeem waarin we met knopen kunnen communiceren” – die eenvoud zette mij aan het denken.
Ik keek naar het verleden en ontdekte de ‘quipu’, een complex systeem van hoofd- en subdraden, een numeriek systeem – gehanteerd door de Inca’s - die je in staat stelde gebeurtenissen en feiten te documenteren met behulp van knopen. Ik besloot de ‘quipu’ nader te bestuderen en uit te zoeken of ik zelf een verhaal zou kunnen vertellen aan de hand van knopen."

Quipu; spreek uit [kh ipu]; ‘knoop’ in Cusco Quechua (taal van de Inca’s); ook wel ‘talking knot’ genoemd; textiel object van gesponnen handgekleurde draden van lama-, alpacawol of katoen; functie: opslaan v. informatie (textiele harde schijf) door middel van knopen en kleurcodering; knopen > hoeveelheid data; knopen > nummers in een decimaal systeem; kleurcodering > soort data; volgens Guaman Poma konden quipumakers (Quipucamayocs) de quipu met hun ogen dicht “lezen”; vinddatum 1250 - 1532; vindplaats Inca Empirium: Ecuador, Peru, Bolivia, Argentinië, Chili, Colombia; S 13˚34.915’ W 71 53.672’.

De Brauw verzamelde tijdens wandelingen langs de kust van IJmuiden verschillende objecten en knoopte ze aan elkaar (soms letterlijk, soms figuurlijk) om het verhaal van haar tochten vast te leggen, net zoals de Inca's deden.


1.


2.


3.


4.


5.


6.

1. Knoop met veren en vlieg; zeegroen; zwart/witte veer; vinddatum 13 juni 2010; vindplaats Kennemerboulevard; N 52˚ 27.524’ E 4˚ 33.518’; (no 17d) 2.Vissestaart; grijs/wit; vis; vinddatum 6 juli 2010; vindplaats Kennemerstrand; 52˚45.666, 4˚56.295; (no.46) 3. Ballon; geel; plastic; vinddatum 13 augustus 2010; vindplaats Kennemerstrand; N 52˚45.666’ E 4˚ 56.295’; (no 110) 4. Visdraad; indigo blauw; nylon; vinddatum 13 juni 2010; vindplaats duinrand tussen Zuidpier en cafe ZiltaanZee; 52˚ 27.397’ E 4˚ 33.462’; (no. 14) 5. Vleugel; zeemeeuw; vinddatum 4 juli 210; vindplaats Zuidpier; N 52˚ 27.822’ E 4˚ 32.841’; (no 95) 6. Plat touw; wit; grijs/bruin geworden; vinddatum 27 juni 2010; vindplaats Leonarduskade; N 52˚ 27.693’ E 4˚ 34.855’; (no 41).


Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons