Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: oud." /> Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: oud." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Oud

Journalistiek Bart Verbunt
Mail

Mensen schijnen zich soms te ergeren aan het gebruik van woorden als ‘inspirerend’ en ‘prikkelend’. Ik ben me van gaan kwaad bewust. Afgelopen zomer hield ik kantoor in Berlijn en oh wat is dat een inspirerende stad. Ik kwam er veel prikkelende dingen tegen.

Uiteraard ga ik jullie niet aanraden om daar naartoe te gaan. Het zou niet getuigen van respect voor de hard//hoofdlezers wanneer ik ervan uit zou gaan dat ze het Kathmandu van de jaren tien nog niet ontdekt hebben. Eén gewoonte die me hier is opgevallen is echter bijzonder gemakkelijk over te nemen en eigenlijk niet gebonden aan welke plek dan ook: de liefde voor oud, die hier zo nadrukkelijk wordt tentoongespreid dat het wel een fetisj lijkt. Ik heb het niet over gerontofilie maar over de befaamde ‘bij elkaar geraapte’ Berlijnse interieurs, de antieke fietsen die je er overal ziet, oude kleding, oude auto’s, oude kachels in oude huizen met oude houten vloeren, oude bomen, oude muziek, oud enzovoorts.

Misschien hebben jullie dit artikel gelezen. Ja, het gaat de verkeerde kant op met deze stad. Maar laten we lering trekken uit dat wat ze er nog goed doen. Want de consumptiemaatschappij krijgt een tik met elk oud stoeltje dat een plek vindt op een oud houten vloertje in een nieuw cafétje met een jonge ondernemer achter de bar. In Nederland zouden we de grachten kunnen dempen met alle oude fietsen die mensen nog in de schuur hebben staan, maar waarom zou je ze niet gebruiken? Eén van de beste manier om verspilling tegen te gaan is door oude dingen te gebruiken in plaats van nieuwe te kopen.

Er is immers al zoveel op deze wereld, het is niet zo nodig om nog veel te maken. Mocht je het hier niet mee eens zijn. Excuus. Ik moest nu eenmaal een nieuwe tip schrijven. Tip: gebruik oude dingen en koop ze, bijvoorbeeld op het Waterlooplein in Amsterdam. Ze zijn over het algemeen goedkoper dan nieuwe en zo niet, dan word je opgelicht. Oud is trouwens ook heel hip.


Bart Verbunt

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons