Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: De vragen van Proust, elke week achterin Vanity Fair." /> Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: De vragen van Proust, elke week achterin Vanity Fair." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

De Proust Questionnaire

Journalistiek Tim
Mail

Toen hij nog een tiener was heeft Marcel Proust een vragenlijst ingevuld in het "Album to Record Thoughts, Feelings, etc." van zijn vriendin Antoinette, de dochter van de Franse premier Felix Fauré. Het was een verzameling vragen die de smaak en gedachten van haar vrienden in beeld moest brengen. Eigenlijk een soort negentiende eeuws poëziealbum dus. Proust zou de lijst nog een aantal keer in zijn leven beantwoorden en daardoor kwam de vragenlijst bekend te staan als de “Proust Questionnaire.” Het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair heeft de afgelopen vijftien jaar de vragen voorgelegd aan allemaal beroemdheden en nu zag ik afgelopen week dat er een verzameling is verschenen.

Ik vond de bundel in boekhandel Atheneum op het Spui in Amsterdam, maar vermoedelijk is het niet de enige boekhandel die het boek in de etalage heeft. Het is uitstekende toiletliteratuur, ook omdat de combinatie “Proust” en “je behoefte doen” bescheiden maar toch smaakvol staat als je onverhoopt opgebeld wordt.

Internationale beroemdheden hebben antwoord gegeven op de vragen. Zo noemt Dave Brubeck, Huckleberry Finn zijn favoriete personage uit de fictie. Michael Caine geeft toe heel graag het talent te willen hebben om te tapdansen. Johnny Cash zegt in zijn zes-woorden beschrijving van het paradijs: Deze morgen. Met haar. Koffie drinkend. Julia Child vindt een slechte maaltijd de grootste misère. Allen Ginsberg wil soms in London wonen, soms in Parijs, soms in Benares, soms in San Fransisco en soms in New York. Tom Waits vindt zijn grootste kwaliteit het analyseren van een boek dat hij nooit gelezen heeft. En Arthur Miller wilde dat hij op zijn dertigste wist over vrouwen wat hij wist toen hij zestig was.
Vanity Fair zal nog wel even doorgaan met de questionnaire. Momenteel ontbreekt er nog een Nederlander in het boek. Denk dus alvast na, mochten ze je opbellen.


Tim

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons