Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: van eten word je gelukkig." /> Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: van eten word je gelukkig." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Een eitje op je hamburger

Artikel Bart Verbunt
Mail

We leven in een zieke wereld: chemiegigant Monsanto ziet in Irak en Afghanistan nieuwe groeimarkten voor zijn genetisch gemanipuleerde zaden, de Amerikaanse koeien worden ziek omdat ze gesubsideerd mais krijgen in plaats van graan en onze maatschappij is verslaafd aan vet en suiker. Een mens moet er maar het beste van maken.

Zelf anticipeer ik regelmatig op een naderende depressie met het nuttigen van een goeie vette hap. Ik raad iedereen die zijn tenen (en andere essentiële lichaamsdelen) nog kan zien aan dat ook te doen. Het liefst maak ik m’n eigen snack, maar wanneer ik druk of lui ben wijk ik uit naar een snackbar of fastfoodketen. Mijn balkon is te klein om op te moestuinen of geiten te houden dus voorlopig zit ik nog even vast aan de bio-industrie. Echter, al is de herkomst van supermarktproducten vaak in nevelen gehuld, wanneer ik kook kan ik tenminste zelf bepalen welke ingrediënten er in m’n maaltijd verdwijnen. Voor deze tip zijn dat de volgende:

- Ciabatta of een andere stevige broodsoort
- veel gehakt
- zout, verse peper, kruiden (paprikapoeder, tijm, rozemarijn etc.)
- eieren
- uien
- twee kleuren paprika’s
- aubergine en/of courgette
- veldsla of ruccola
- kaas
- spek

De bereidingswijze kun je waarschijnlijk zelf wel uitvogelen. Ik doe één paprika en een uitje in de gehaktmix, samen met de kruiden en ongeveer drie eieren per kilo gehakt. Je krijgt mooie stevige hamburgers wanneer je ze niet in de pan bakt maar in de oven. De plaat licht invetten en op 180 graden bakken tot ze gaar zijn. Plakken courgette en/of aubergine mik ik ook in de oven met een beetje peper, zout en olie erop, de andere paprika doe ik rauw op mijn broodje. Eventueel spek en ui bakken, alles op je broodje kwakken, kaas, sla erop, en je hebt een hele degelijke hamburger.

Echte drama’s kun je met zo’n burger echter niet compenseren. Neem nu de 7-0 overwinning van Portugal van laatst. Tragisch, tragisch. Gelukkig zijn er nog een paar eieren over. Plan B kan in werking treden: bak een spiegelei, smelt er een dikke plak kaas over en drappeer het geheel op het reeds torenhoge broodje. Je krijgt je kaken er nauwelijk omheen maar het smaakt zalig. Terwijl het vet door je aderen giert kom je zeker tot rust.


Bart Verbunt

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons