Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: prachtige boeken van 'de vrouw van'." /> Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: prachtige boeken van 'de vrouw van'." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Siri Hustvedt

Artikel Rosanne
Mail

“De vrouw van” is nu niet bepaald een vriendelijke omschrijving van iemand. We gaan er immers van uit dat het niet echt uitmaakt wiens geliefde je bent. Maar er zijn gevallen waarbij deze omschrijving toch lastig te omzeilen is. Zeker als de vrouw in kwestie hetzelfde beroep uitoefent als haar wederhelft, zij het wat minder succesvol.

Dat is het probleem met Siri Hustvedt, want zij schrijft prachtige boeken en is de vrouw van Paul Auster. Paul en Siri zijn in mijn dromen ondertussen verworden tot het meest symphatieke, intelligente, aantrekkelijke en erudiete koppel wat er bestaat, lekker bestsellers schrijvend in hun authentieke brownstone in Brooklyn. Ze zijn vast bevriend met vele andere schrijverskoppels, reizen veel en lezen alles wat los en vast zit. Ook elkaars werk, weet ik uit interviews, en dan hebben ze ook nog heel veel aan de feedback die ze van de ander krijgen. Vreselijk irritant eigelijk, die Paul en Siri. Maar wat een mooie boeken.

Dat Paul Auster goede boeken schrijft is natuurlijk geen nieuws meer en als je nog nooit iets van hem gelezen hebt zou je dat nu direct moeten gaan doen. Maar Siri kende ik tot vier maanden terug nog niet en nu kan ik niet meer stoppen met haar boeken te lezen. Ze schrijft zo levendig dat het lijkt alsof je overal zelf bij bent en de personages komen zo dichtbij je te staan dat je ze bijna gaat missen als je niet verder leest. Bovendien is haar oeuvre met vijf romans vrij overzichtelijk en is het altijd leuk om te kunnen zeggen dat je “alles” van een schrijver gelezen hebt. Als ik jou was zou ik beginnen met “Wat me lief was” een (bonustip!) ultiem vakantieboek. Mee in de koffer dus.


Rosanne

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons