" /> " />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Voetbal kijken in het buitenland

Journalistiek Bart Verbunt
Mail

En dan vooral in een land waar ook het WK wordt gespeeld.. Makkelijker gezegd dan gedaan? Duitsland is vlakbij hoor. Waarschijnlijk weten jullie het al: maar het WK is maar ten dele voor voetbalfans en in veel grotere mate voor landenfans. Je wordt Nederlander waar je bij staat. Op een gemiddelde zonnige zaterdagmiddag ben je je niet bewust van je ‘afkomst’, toch? Maar afgelopen zaterdag keek je misschien, net als ik, naar een kaal mannetje van twee turven hoog die de bal met een sierlijke boog via de handen van de keeper het doel inwipte. Plotseling hebben wij gescoord.

Collega’s Kasper en Sanne schreven gisteren ook al over de ambigue relatie die ze met het WK hebben. Ik als pseudo-intellectueel kan mezelf natuurlijk ook niet ongestoord naar dat circus laten kijken. Wat schetst echter mijn verbazing de afgelopen anderhalve week: ik vermaak me kostelijk. Er zijn echter ook andere dingen die mijn verbazing schetsen. Ik ben namelijk in Duitsland en zoek natuurlijk de Nederlanders op om mee naar Oranje te kijken. De emoties die boven komen drijven bij winst (Oranje heeft nog niet verloren) kan je hier niet aan voorbij. We zijn omgeven door voetbalfans uit andere landen en vlak voor Sneijder de een-nul scoorde stak de Japanse sushi chef (ze kunnen echt meer dan sushi maken hoor) van één pand verder nog zijn hoofd door het raam om te vragen wat de stand was. Naast al die andere nationaliteiten die je in Berlijn tegenkomt is er natuurlijk ook nog De Duitser (van oudsher toch een beetje de vijand). Na de prachtige overwinning van afgelopen weekend kregen we plotsklaps allemaal zin in sushi en als we er toch waren konden we de Japanners onze overwinning ook wel even inpeperen. Het volgende onderwerp dat ter sprake kwam was de wedstrijd die later op de middag gespeeld zou worden: was onze liefde voor Australië groter, of onze hekel aan Duitsland. Als Australië namelijk zou verliezen van Ghana, dan was de kans heel klein dat de Duitsers de tweede ronde zouden halen. Wacht, even terugspoelen... Onze hekel aan Duitsland?! We wonen er toch? Oei, ik weet niet zeker of de Nederlanders wel zo goed integreren.

Ach, zo kan ik nog wel even doorgaan. Waarom zou je jezelf willen onderwerpen aan zulke gevoelens? Nou, ik vind het wel interessant: als je voetbal kijkt in een Nederlandse kroeg ben je een ‘wij’ en de ‘zij’ is heel abstract. Hier in Berlijn heeft de ‘zij’ echter ook een gezicht: soms één met donker haar en smalle ogen, soms blond, bruin enzovoorts. De mogelijkheid om er een echt feest der culturen van te maken is dus aanwezig, de mogelijkheid om je emoties te botvieren op mensen van een andere nationaliteit ook. Een middenweg is het waarschijnlijkst, maar waar je niet aan kan ontkomen is een confrontatie met je eigen vooroordelen en stereotypes. En met de Nederlander in jezelf.


Bart Verbunt

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons