" /> " />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Fuck het WK-jurkje!

Journalistiek Sanne Rispens
Mail

Voetbal is allang niet meer het exclusieve domein van de man. Ik vraag me af wat de man-vrouw verhouding is op de tribune bij een gemiddelde NAC-wedstrijd, maar bij grote internationale competities als het WK schijnt deze 50/50 te zijn. Vrouwen kijken dus evenveel naar de wedstrijden als mannen.

Nu pas is dit gegeven door de commercie ontdekt; blijkbaar heeft men jarenlang een kolossale groep potentiële troep-kopers over het hoofd gezien. Een wereldkampioenschap voetbal is namelijk hét moment om geld te verdienen met het produceren van allerlei (oranje) rotzooi. Tijdens eerdere WK en EK-edities zijn we al overspoeld met het extreem lelijke Brulshirt van de Blokker en natuurlijk de Wuppies: van deze pluizige kleine beestjes liet Albert Heijn er 15 miljoen produceren, en ze gingen schoon op. Dit jaar heeft Grolsch de Koel Server (een verrijdbare bierkoeler), kwam Heineken met een monstruositeit genaamd de Pletterpet en kwam Jupiler niet verder dan een oranje T-shirt met de tekst “Jup Holland Jup”.

Waarschijnlijk is de markt inmiddels een beetje verzadigd als het om dit soort accessoires gaat; de Hollander vindt het prima om gewoon het Brulshirt weer van de vliering te halen. Toen moet iemand tijdens een marketingvergadering bij Bavaria een Eureka-moment gehad hebben: “Jongens, ik weet het! We moeten de vrouwen hebben! Vrouwen houden van voetbal. Vrouwen houden van kleren. We gaan een oranje jurkje op de markt brengen!”. (Of zoiets.)

En het is gelukt: het populairste oranje attribuut van 2010 is niet de bierkoeler of de Pletterpet, maar de “DutchDress”, ontworpen voor Bavaria door de Nederlandse Olsay Gulsen van het merk SuperTrash. Op de publiciteitsfoto’s wordt het overigens best aardige japonnetje gedragen door voetbalvrouw Sylvie van der Vaart. In de reclame zien we eerst een meute vrij morsige Oranjesupporters in achterlijke outfits, en na de tekst “Dat kan toch anders?” verschijnt een groep fotomodellen in de oranje minijurk, vrolijk (en bh-loos) meehossend. Bavaria zorgde tijdens de wedstrijd Nederland-Denemarken voor een guerrilla-actie die onschatbaar veel publiciteit opleverde: een groep modellen was ingehuurd om tijdens de wedstrijd op de supporterstribune te gaan strippen, om op deze wijze Het Jurkje te onthullen.

De DutchDress was gratis verkrijgbaar bij aankoop van een 8-pack Bavaria, en is nu al nergens meer te vinden (op Marktplaats werd op het moment van schrijven al meer dan 40 euro geboden voor een exemplaar).

Mijn irritatie is niet gericht op Oranjefans; ik sta zelf net zo hard mee te juichen in het café als Nederland scoort. Ik kan me niet zo goed voorstellen waarom iemand die ouder is dan 5 de behoefte voelt een oranje klomp op zijn hoofd te zetten, maar dat is persoonlijk. Van mij mag iedereen er zo debiel uit zien als hij wil tijdens een voetbalwedstrijd.

Maar er is wel iets wat ik alle vrouwelijke Oranjefans wil aanraden. Word niet verleid om Bavaria-bier te kopen. Laat je niet in een kleinerend hokje plaatsen van marketing-engerds die vinden dat de mannenwereld van voetbal alleen toegankelijk is voor jou wanneer je een strak jurkje aantrekt. Elke vrouw die serieus van voetbal houdt zou zich beledigd moeten voelen door de neerbuigende wijze waarop Bavaria deze campagne heeft opgezet. Trap er niet in.


Sanne Rispens

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons