Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: Facebook in piratentaal, hilarisch en stoer." /> Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: Facebook in piratentaal, hilarisch en stoer." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Facebook voor piraten

Journalistiek Rutger Lemm
Mail

Piraten zijn al een paar jaar erg hip. Johnny Depp mag binnenkort voor de vierde keer zijn Jack Sparrow-pakje aantrekken en de Somalische piraten geven ondanks vele maatregelen hun strijd niet op. Hoe komt het dat deze figuren en hun typische, zwaar geromantiseerde cultuur zo tot de verbeelding blijven spreken? Ik zal je zeggen waarom: omdat het piratenleven avontuurlijk en gevaarlijk is. Je bent een schurk, maar ook een levensgenieter. Daar zijn de vrouwtjes gek op.

Wij zitten de hele dag op kantoor of in de studiezaal voor de duizendste keer naar nu.nl, gmail of Facebook te surfen, fantaserend over het leven op de woeste zee. Je entert handelsschepen met een ongeschoren kop en het mes tussen je vuile tanden. De buit wordt later in een schimmig café aan rum opgemaakt, terwijl er een rondborstige dame op je schoot zit en iedereen heel hard lacht om grappen die niemand verstaat. Als je wakker geschud wordt door je collega's of studiegenoten besef je je weer hoe leeg en ongelofelijk saai je leven is.

Ik zou zeggen: pirate your life. Om te beginnen met Facebook, want die kun je op piratentaal zetten. Scroll naar beneden, klik op je huidige taal en kies 'English (pirate)'. Het is tegelijk hilarisch en stoer. Onder de zelfobsessies van je 'mateys' staat nu niet meer 'Like' maar gewoon 'Arr!'. Er staat niet 'What's on your mind?' maar 'What be troublin' ye?', wat toch spannender klinkt. Vriendverzoeken worden aangekondigd met '3 sorry louts think they're yer mates'. Een iPhone wordt een AyePhone, je kijkt niet naar een filmpje maar naar een 'bewitched portrait' en je vrienden blijken opeens in Octobarrrr geboren te zijn. Als je offline wilt gaan, kies je 'abandon ship'.

Zo geef je je leven toch nog een vleugje piraat. Nu nog een boot en een papegaai kopen.


Rutger Lemm is schrijver, grappenmaker en scenarist. In 2015 verscheen zijn debuut, 'Een grootse mislukking'. Hij is een van de oprichters van Hard//hoofd.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons