Warning: include(/domains/hardhoofd.com/staging/releases/20190209020632/public/content/advanced-cache.php): failed to open stream: No such file or directory in /domains/hardhoofd.com/staging/releases/20190209020632/public/cms/wp-settings.php on line 84

Warning: include(): Failed opening '/domains/hardhoofd.com/staging/releases/20190209020632/public/content/advanced-cache.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /domains/hardhoofd.com/staging/releases/20190209020632/public/cms/wp-settings.php on line 84
Hard//hoofd - TIP: Talk talk/Mark Hollis Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: zo breekbaar, zo verstild, zo fijnmazig dat het haast pijn doet aan je oren." /> Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: zo breekbaar, zo verstild, zo fijnmazig dat het haast pijn doet aan je oren." />
Asset 14

Talk talk/Mark Hollis

Audio Melle Kromhout
Mail

Een muziekje om te ontspannen: je kan natuurlijk je heil zoeken in sferische ‘ambient,’ boeddhistisch mantra’s of de oerwoudgeluiden en walvisgezangen van ‘the sounds of nature,’ maar je kan ook de laatste twee platen van Talk Talk aanschaffen. Bij het grote publiek is Talk Talk bekend als tamelijk onbetekenend jaren tachtig synth-groepje, wiens grootste wapenfeit de hit 'It’s My Life' is (in 2003 nog gecoverd door No Doubt). Onder muzikanten en muziekliefhebbers staat de band, en met name frontman Mark Hollis, echter bekend als de scheppers van twee esoterische meesterwerken: Spirit of Eden (1988) en Laughing Stock (1991), twee platen die zo breekbaar, zo verstild, zo fijnmazig zijn dat het haast pijn doet aan je oren. Muziek die telkens bijna lijkt te verdwijnen, oplost in de lucht. Haarscherpe, jazzgeïnspireerde arrangementen, met oog (of oor) voor ieder detail, die vervreemdende sferen oproepen, die in niets meer doen denken aan de synthpop van welleer. Soms stijgt het volume even, zwellen de drums aan, lijkt een uitbarsting aanstaande, maar het tempo gaat nergens omhoog en de zang blijft telkens even fragmentarisch en ingehouden.

Spirit of Eden en Laughing Stock zijn anomalieën in de popmuziek: zelden kom je zo’n verstilde schoonheid tegen, en nog veel zeldzamer zijn de voorbeelden die niet na een tijdje gaan vervelen of irriteren. Platen die niet bedoeld zijn om hard te draaien, maar om zachtjes, alleen, ’s avonds bij het inzetten van de schemering van begin tot eind te beluisteren: telefoon uit, laptop dicht. Als je dan nog niet genoeg hebt gehad, dan kan je in één moeite doorgaan met Mark Hollis’ titelloze solodebuut uit 1998, een zo mogelijk nog meer verstild album waarop hij de lijn van Spirit of Eden en Laughing Stock feilloos doortrekt.


Melle Kromhout

We willen je iets vertellen

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe.
Word kunstverzamelaar
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun Hard//Hoofd