Verkleed als Sneeuwwitje naar Disneyland gaan, dat mag dus niet." /> Verkleed als Sneeuwwitje naar Disneyland gaan, dat mag dus niet." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Pilvi Takala

Artikel Videoredactie
Mail

Hard//hoofd selecteert zorgvuldig uit een oerwoud aan mogelijkheden.
In ‘Hard//hoofd kiest’ wordt door de redactie twee keer per maand een relatief onbekende muzikant, band of kunstenaar uitgelicht. Het is een keuze uit het werk van iemand die volgens hard//hoofd het waard is om te volgen.

Deze keer vertonen we twee video's van performance- en videokunstenaar Pilvi Takala (1982, Helsinki), resident aan de Rijksacademie van beeldende kunsten. In een interview licht ze de werken toe.


Wat zien we?


Real Snow White

In deze performance ben ik verkleed als Sneeuwwitje naar Disneyland Parijs gegaan. Bij de ingang van het park ontstond een absurde situatie, want ik mocht van de beveiligingsmensen niet naar binnen omdat ik niet de ‘echte’ Sneeuwwitje was. De logica die hierachter schuilt, is fascinerend. Ik heb Disneyland uitgezocht omdat het extreem strenge regels heeft, als een politiestaat. Je betreedt een fantasiewereld, maar slechts een vorm van fantasie is toegestaan. Wat is dan de juiste? Er staat nergens een bord dat je niet verkleed mag gaan. Kinderen kunnen wel in de fantasiewereld opgaan, maar volwassenen moeten regels internaliseren en weten dat het niet mag. De ‘echte’ Sneeuwwitje die in het park werkt, moet ook een dik contract tekenen waarin staat wat ze wel en niet mag doen, zodat ze het imago van Disney niet schaadt.

The Angels

In The Angels gaan beveiligingsbeambten in een grote winkel net een stap verder dan van ze verwacht wordt, door bijvoorbeeld stiekem een gevallen sjaal terug in de tas te stoppen. Het zijn goede daden, maar ook ietwat sinister.

Kun je iets vertellen over je werkwijze?

Meestal vraag ik geen toestemming om mijn werk ergens te mogen maken, ik ga er gewoon heen en film met verborgen camera. Het zijn geloofwaardige situaties en ik wil mensen niet de kans geven uit de performance te kunnen stappen. Het zijn ook overdrijvingen van wat daar al gebeurt en aanwezig is.

Wat fascineert je?

Hoe mensen zich gedragen in een groep en hoe ze zich steeds aanpassen aan regels. Ruimtes die half publiek, half privaat zijn, zoals Disneyland of winkelcentra, worden beheerst door gedragsregels, maar het is haast onzichtbaar. Er heerst een kunstmatig prettige en veilige sfeer, gericht op consumptie. Ik ben geïnteresseerd in deze grijze gebieden waarin je positie niet helder is, er is geen echte consensus over het gedrag.

Mensen zien regels en wetten als statisch, maar ze zijn juist altijd aan het veranderen en mensen passen zich dus onbewust aan. Door mijn interventies verander ik de situatie, er gebeurt iets nieuws, waardoor je ziet hoe we ons erin bewegen. Het is opvallend hoe de mensen in The Angels het rare gedrag negeren, dat is typisch voor winkelcentra. We gaan helemaal op in die geforceerde aangename omgeving en alles wat afwijkt willen we niet zien.

Wiens werk bewonder je?

Sophie Calle is natuurlijk een grootheid. Ik ontdekte haar toen ik student was en veel ideeën die ik toen had, bleek zij al gemaakt te hebben. Maar we verschillen ook heel erg, zij zoekt veel meer de grenzen van het persoonlijke, zoals in het opbellen van alle mensen uit een adresboek dat ze op straat had gevonden en ondervragen over de eigenaar ervan. Dat is op een bepaalde manier agressiever dan wat ik doe, mijn werk gaat vooral over gemeenschappelijke ruimtes, regels en groepen. Ik probeer de mensen die in mijn video’s verschijnen nooit schade te berokkenen. Ik ben zelf de meeste gênante persoon in mijn video’s.


Videoredactie

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons