Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: een sympathieke, hard werkende, pillen slikkende verpleegster die alles bij elkaar liegt." /> Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: een sympathieke, hard werkende, pillen slikkende verpleegster die alles bij elkaar liegt." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Nurse Jackie

Journalistiek Merel Kamp
Mail

Na per ongeluk twee seizoenen Desperate Housewives, zes seizoenen The L word en vier seizoenen Dexter te hebben gekeken, had ik eigenlijk besloten dat Showtime niet veel soeps te bieden heeft. Wat Showtime ons voorschotelt is, in de woorden van mijn vader -en die zegt hij vaak- "best aardig", maar meer ook niet. Maar toen was daar Nurse Jackie en was ik verkocht.

Jackie Peyton (vertolkt door Edie Falco, a.k.a. Carmella Soprano) is een sympathieke, hard werkende, pillen slikkende verpleegster die alles bij elkaar liegt. Ze heeft een man, twee kinderen en een buitenechtelijke relatie die zich aanvankelijk overzichtelijk beperkt tot werktijden. Haar minnaar Eddie, de farmaceut van de eerste hulp, is tevens haar grootleverancier in Percocet, Vicodin, Xanax en wat er meer aan pijnstillende en stress- verlichtende middelen onder de zon is. Deze worden door Jackie behendig naar binnen gesnoven op het toilet, verwerkt in haar koffie of simpelweg als er even niemand kijkt naar binnen geworpen.

Zo komt onze Jackie de dag door. En die dag is niet mals zul je begrijpen, nog afgezien van de niet aflatende stroom zieltogende mensen die met gezwinde spoed de eerste hulp worden binnengereden en de arrogante en onnozele dokter Cooper, die wanneer mensen hem terechtwijzen, een vorm van Gilles de la Tourettes ontwikkelt en obsessief compulsief een borst van diegene vastgrijpt om hem vervolgens niet meer los te laten. Jackie maakt lange dagen. De lengte van de werkdagen wordt in Nurse Jackie gesuggereerd zoals in alle ziekenhuisseries: ze staat bij het krieken van de dag op en gaat altijd in het donker naar huis, dan moet het wel laat zijn, of in ieder geval na zessen. Thuisgekomen wachten Jackie haar begripvolle echtgenoot en bloedjes van kinderen. Maar ook thuis is het niet pluis: Jackies oudste dochter, Gracie, blijkt te lijden aan diepe angsten, die ertoe leiden dat ze haar zakgeld opspaart voor een brandmelder, nachten lang naar documentaires over epidimie-uitbraken kijkt en algeheel opstandig gedrag vertoont.

Een lichtpunt in Jackies dag is haar vriendin, de Britse dokter O'Hara, die onverklaard stinkend rijk is, in een hotel woont en altijd op pumps haar werk verricht. Een greep uit de rest van de cast: de quasi-strenge afdelingschef Gloria Akalitis, een vrouw met het hoofd van een Boxer en een goed hart; Thor, verpleger en tevens homofiele diabeet die qua bouw zijn naam recht aan doet en verslaafd is aan taart; en de even schattige als geschifte stagiaire Zoey, die naar eigen zeggen blind is voor homosexualiteit en gehuld gaat in licht roze 'scrubs' met pandaprint.

Vooralsnog zijn er slechts twee seizoenen Nurse Jackie. Het derde seizoen staat gepland voor 2011. Dat geeft iederen ruimschoots de tijd verslaafd te raken en te smachten naar seizoen drie. Er is maar één minpuntje aan Nurse Jackie: de afleveringen duren maar een krappe dertig minuten. Dat betekent dat een seizoen maar zes uur duurt. Dat is zeker zes uur minder dan de gemiddelde dienst van Jackie.

Merel Kamp (1983) is altijd op zoek naar het concrete maar raakt daarbij permanent verdwaald in het abstracte. Van wijsbegeerte naar de kunstacademie dan weer naar wijsbegeerte, terug naar de kunstacademie, en opnieuw naar wijsbegeerte. Het allerliefst hanteert zij eigenlijk een schroefboormachine.


Merel Kamp

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons