Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: briljante Britse satire op de massamedia." /> Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: briljante Britse satire op de massamedia." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Chris Morris

Journalistiek Hiske Versprille
Mail

“FACT X IMPORTANCE = NEWS!” De presentator, type te veel witte tanden en een veel te brede das, staat voor een groot scherm waar de grafiek van deze formule op geprojecteerd is en kijkt ons veelbetekenend aan. “It’s a scientific fact!” roept hij, en het nieuws gaat verder, na een te lange jingle met ophitsende muziek en de bekende journaal-achtige computeranimaties van woest spinnende wereldbollen. “En dan nu: Hoe Engeland naar de knoppen gaat! The Day Today: This is the Neeeeeeews!”

Het programma komt levensecht over, maar “The Day Today”, is geen nieuwsprogramma. Het is satire van de bovenste plank. Hoewel programmamaker Chris Morris de serie in 1994 maakte, is deze geenszins gedateerd en herkennen we direct elementen uit nieuwsshow’s van nu; er wordt een cartoonist opgetrommeld om “het nieuws met zijn messcherpe pen te illustreren in een vreselijk grappig plaatje”. Er worden flauwe grapjes uitgewisseld tussen presentatoren, idiote bruggetjes gemaakt. Er is een jolige sportverslaggever, en een Franse filosoof becommentarieert het nieuws met een diep klinkend, maar onbegrijpelijk verhaal. The Day Today is ongenadig grappig.

Morris’ latere programma, Brass Eye, was een stuk controversiëler. Dit is een reeks semi-fictieve documentaires, die ingaat op grote, publiek gevoelige onderwerpen als drugs, sex, moreel verval en pedofilie. Het is een briljante combinatie tussen een gewone satire en een verborgen camera-programma. Op de manier die bijvoorbeeld Sacha Baron Cohen later van hem overnam neemt hij bekende Britten op de hak met grootse, fictieve “public awareness”-campagnes en laat ze voor de camera de meest idiote dingen zeggen.

Zo komt in de aflevering over drugs een hele trits aan MP’s en televisiepersoonlijkheden aan het woord, die kijkers waarschuwen tegen de gevaarlijke nieuwe partydrug “Cake” , een hype onder jongeren die, zo spreken de bezorgde burgers, uit Praag is overgewaaid en daar al duizenden slachtoffers gemaakt heeft. “Cake is a made-up metabolically bisterbile drug, it’s made of chemicals!” zeggen ze onder de hoede van Morris’ anti-drugs organisatie “Fukd & Bombd”. Mensen wordt geadviseerd hun kinderen op te sluiten in archiefkasten, omdat er een pedofiel “vermomd als een school” is gesignaleerd. Shannon Dorothy meldt zich aan als ambassadrice voor A.A.A.A.A.A.Z., een organisatie die het opneemt voor een Oost-Duitse olifant wier slurf door dierentuinstress is vast komen te zitten in haar eigen anus. Vooroordelen en boerenwijsheid worden genadeloos vastgelegd in de aflevering over De Wetenschap (“Has science gone too far yes or no?”)

Brass Eye is niet alleen maar grappig, geen kwestie van simpel politiek incorrect schoppen. De pedofilie-uitzending werd uitgezonden vlak voordat tabloid The Sun de foto’s van vermeende pedofielen op de voorpagina afdrukte, wiens huizen vervolgens in brand werden gestoken. Het Britse parlement sprak een paar jaar geleden een week lang over het verbieden van de drug “miauwmiauw”, waarvan later bleek dat deze helemaal niet bestond; het was een totale mediahype.

In Nederland hebben we de krokodil van Gouda en de breezerseks. Brass Eye benadrukt pijnlijk precies hoe smerig sommige media inspelen op nare dingen en schaamteloos morele paniek aanwakkeren om kijkcijfers te winnen. Ook toont het aan dat sommige publieke personen, en niet alleen de presentator van Deal or No Deal, maar ook parlementsleden, voor de grootste populistische nonsens komen opdraven. En voor een paar minuutjes airtime de raarste dingen zullen zeggen, zonder onderzoek vooraf of een greintje zelfreflectie. IJdele mediahoeren zijn het. Uit alles wat Morris maakt, spreekt een oprechte woede over het geleuter, de stomme formatjes en de holle onzin die ons door massamedia gevoerd worden. Ik zal nooit meer op dezelfde manier naar de televisie kijken.

Morris debuteerde eerder dit jaar met zijn eerste film, Four Lions. Wederom gaat hij de controverse niet uit de weg; het is een comedy over moslimterrorisme. Ik wacht de Nederlandse premiere met spanning af.

Al het werk van Chris Morris is te vinden op www.cookdandbombd.co.uk


Hiske Versprille

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons