Kasper gaat Balkenende missen." /> Kasper gaat Balkenende missen." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Ode aan Jan-Peter

Artikel Kasper van Royen
Mail

‘U kijkt zo lief’ waren Balkenende’s gedurfde woorden tegen RTL-presentatrice Mariëlle Tweebeeke. Mevrouw Halsema zou hem op een knietje getrakteerd hebben als hij dat tegen haar had gezegd, zo liet zij na het debat weten. Maar goed, geen man haalt het natuurlijk in z’n hoofd zoiets tegen Femke te zeggen. Femke versieren vereist een subtielere aanpak, met linksdraaiende kookkunsten boven spaarzame verlichting. Mevrouw Tweebeeke leek echter niet geheel ongevoelig te zijn voor dit staaltje verleidingskunst van de demissionair minister-president.

En Balkenende had ook gewoon gelijk, zij keek inderdaad om op te vreten. Maar laten we niet vergeten dat zij begon met deze amoureuze instigatie, door dat stoute vraagje van haar maar te blijven herhalen. Zoiets maakt een man gek natuurlijk. Men zegt dat Balkenende haar vraag wilde ontwijken, maar volgens mij wilde hij gewoon ter zake komen. Jan-Peter is niet het type van ‘hard to get’, hij heeft dat ook helemaal niet nodig en staat er daarom boven. Vanaf het moment dat hij tegenover de schalkse Mariëlle moest komen te staan, verdronk hij in haar grote donkere irissen en zij waarschijnlijk op haar beurt in zijn door pikant glaswerk omfloerste priemende spiegels van de christen-democratische ziel. En misschien wilde Jan-Peter wel een kabinet vormen met die twee pupillen voor zich, was dat de ambitie die hij het volk duidelijk probeerde te maken. Het zal niet de eerste keer zijn dat een wijs man verkeerd geïnterpreteerd wordt, denk maar aan Jezus en Socrates.

Balkenende is eigenlijk altijd een soort rolmodel voor mij geweest. Dankzij hem ben ik immers voor het eerst serieus na gaan denken over normen en waarden en ben zo verdiept geraakt in de wijsgerige ethiek. Dankzij hem is het autoracen mijn grote passie geworden. Dankzij hem sta ik elke dag even stil bij de successen van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie, evenals de slachtoffers van voetinfecties. Ik weet al met al niet hoe mijn leven eruit zou hebben gezien zonder Jan-Peter. Vaak als ik het even moeilijk heb, denk ik bij mezelf ‘wat zou J-P doen in deze situatie?’ en dat helpt altijd. Nu ik dan hoor dat het CDA de handdoek in de ring zou gooien en de kans dus bestaat dat Balkenende het land niet meer regeren zal, weet ik niet zo goed meer wat ik met mezelf aan moet. ’s Nachts word ik achtervolgd door een grommende Maurice de Hond, die statistiekbalkjes naar m’n hoofd gooit. Woensdagavond zal ik hoe dan ook biddend voor de tv doorbrengen.

Ik hoop maar dat het allemaal toch nog goed af zal lopen. Natuurlijk is het ook lastig zonder die goedlachse Jack de Vries, de steun en toeverlaat van onze grote held. Maar ook zonder deze Casanova van de Lage Landen moet mijn Jan-Peter het kunnen redden. Van de debatende vrijgezel, het hakkelende rekenwonder, prins carnaval, adolf mozart, mevrouw knietje en ventje vuilniszak kan deze staatsman in hart en nieren de strijd toch onmogelijk verliezen? Kijk dan toch hoe recht hij zijn rug houdt, breekpunten formuleert en vrouwen het hoofd op hol brengt! De hypotheekrenteaftrek is bij hem in goede handen en daarmee dus ook voorspoed, geluk en zaligheid. Want inmiddels weten wij allemaal dat hypotheekrenteaftrek het antwoord is op alle existentiële levensvragen.

Ach, wat zou ik toch graag Mariëlle Tweebeeke willen zijn. De laatste grote woorden van de laatste grote man op aarde zouden als een mantra mijn verdere levenpad plaveien. Ik zou mijn ogen koesteren als gulden zweetdruppels die uit een handdoek klateren, een handdoek die in de ring wordt gegooid met de zwierigheid van een stervende eland.

Misschien is God wel dood. Hij kan Zijn bestaan alleen nog bewijzen met een wonder, een openbaring. Alleen in Balkenende V kan Zijn koninkrijk zegevieren, al het andere is de hel op aarde. Maar misschien stelt God ons alleen maar op de proef en zwaait Jan-Peter binnenkort weer in het torentje met zijn scepter. Het zijn spannende tijden voor Nederland.


Kasper van Royen is Hard//hoofd-redactielid, is naast vader ook filosoof, ex-docent, ex-dichter, ex-echtgenoot, popfetisjist en postbode.

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons