Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: sla je groenten tot moes." /> Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: sla je groenten tot moes." />
nieuwsbrief
menu Asset 14

Pureerstaaf

Journalistiek Gastbijdrage
Mail

Onlangs gelezen: er zijn in Nederland nog nooit zoveel pureerstaven verkocht als in het afgelopen jaar. Vanwege de crisis enzo. Leuk om te lezen. Ik noem mezelf ook graag een ‘early adopter’ van de pureerstaaf.

Ik kende de vele voordelen van de pureerstaaf dus al. Hij is niet duur en binnen luttele weken verdubbelde het aantal geslaagde gerechten uit mijn eigen keuken. Ik sloeg groenten tot moes, en hakte – zonder al te veel moeite – de uitjes, courgettes en aubergines klein. De pureerstaaf (ook wel bekend onder de naam ‘staafmixer’) maakt een gewelddadig fijn geluid wanneer je hem inzet op die onschuldige groenten. En snel is-ie ook: binnen luttele seconden verandert je courgette van een trots ding in een groen papje.

De gebonden soep is mijn persoonlijke pureerfavoriet. Als ‘tip-in-een-tip’ daarom hier het recept van mijn broccolisoep.

Ingrediënten: water, bouillonblokje, broccoli, olijfolie, pijnboompitten.

* Vul een pan met een laagje water (niet meer dan een centimeter of twee)
* Voeg een bouillonblokje toe.
* Snij de broccoli met stronkjes en al klein. Schep ze in de pan.
* Voeg peper, zout, oregano en basilicum toe.
* Laat ongeveer 20 minuten koken.
* Pak je pureerstaaf en pureer de broccoli fijn totdat er een gebonden soep overblijft.
* Voeg olijfolie toe.
* Bak in een platte pan (zonder olie!) de pijnboompitten goudbruin en gooi ze de door de soep.
* De vleesliefhebber kan dan nog spekreepjes bakken, de visliefhebber doet het met zalmsnippers en voor de vegas’s: alleen met de pijnboompitten smaakt de broccolisoep ook heerlijk.

Pureer smakelijk!

-Peter de Koning (1977) is historicus, schrijver en liefhebber van de Duitse spoorwegen. Tijdens zijn laatste reis naar Duitsland liep hij een vertraging op van 5 ½ uur (waarvan 5 uur en een kwartier op het Nederlandse traject en 13 minuten tijdens het Duitse deel van zijn reis).-


Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Essay: Je bent pas weg als je niet reageert 2

Je bent pas weg als je niet reageert

Moderne communicatie komt met allerhande sociale ongemakken en twijfels. Maarten Buser over nabijheid en afstand en wat Kanye West hiermee te maken heeft.

Actueel Maarten Buser
Beeld Pirmin Rengers
Column: Glitterachtig afscheid

Glitterachtig afscheid

Oud en nieuw doet Iduna Paalman altijd aan glitters en aan afscheid denken. Door die ene oudjaarsavond van 1999.

Columns & Commentaar Iduna Paalman
Beeld Daphne Prochowski
Gedicht: Heilig is de tong waar de waarheid op ligt


Heilig is de tong waar de waarheid op ligt

Yentl van Stokkum brengt in het kader van de Fakeweek een ode aan de tong, die ieder woord kan omkeren tot het klinkt als de waarheid.

Best of 2018 Yentl van Stokkum
Beeld Ka-Tjun Hau
De noodzaak van het nietsdoen

De noodzaak van het nietsdoen

Koen Schouwenburg schrijft over het schemergebied tussen luieren voor de lol en luieren omdat je niet anders kunt. Proust, Kabouterland, Ottessa Moshfegh en Louis-Ferdinand Céline staan hem bij.

Best of 2018 Koen Schouwenburg
Beeld Merlijn van Bijsterveld
Hard//talk: Het beste van 2018

Het beste van 2018

Hard//hoofd zet de tien beste hard//talks van 2018 op een rij.

Actueel Hard talk-redactie

Donkere materie

Marijn van der Leeuw maakte foto's en Selin Kuscu gebruikte die als uitgangspunt voor een kort verhaal.

Best of 2018 Selin Kuscu
Beeld Marijn van der Leeuw
Biechtweek: Kutmus

Kutmus

Als mensen je niet de kans geven om je diepste gevoelens aan hen op te biechten, kun je altijd nog te biecht gaan bij mussen. Een kort verhaal van Wiard van der Kooij.

Best of 2018 Wiard van der Kooij
Beeld Friso Blankevoort
Mag ik even de aandacht

Mag ik even de aandacht?

'Als we onze gestolen momenten willen terugeisen, moeten we eerst erkennen dat de huidige digitale middelen onze vrijheid niet vergroten, maar inperken.'

Actueel Mathijs Hoogenboom
Beeld Chloé Pérès-Labourdette
Filmtrialoog: The Disciples – een straatopera

The Disciples – een straatopera

'Een opera maken met twintig daklozen is vragen om problemen.' Onze redacteuren namen de proef op de som.

Actueel Redactie
Beeld Friso Blankevoort
Messy shit 3

Messy shit

Lot Veelenturf veranderde hun naam en begon daarmee een zoektocht naar hun nieuwe stem. De acceptatie van hun flexibele genderidentiteit vereist ook een onbevooroordeeld luisteren van hen omgeving, aan wie Lot zich opnieuw voorstelt.

Actueel Lot Veelenturf
Beeld Evelien Cambré

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun ons